Programma 2024

Iedereen mee met Plan B

In Deinze gaat N-VA voluit voor Plan B: #iedereenmeemetPLANB. Plan B, dat staat voor Plan Behoorlijk Bestuur, Plan Bereikbaarheid, Plan Betrokkenheid,  Plan Betaalbaar wonen, Plan Betere ouderenzorg, Plan Bruisend verenigingsleven, Plan Bewuste duurzaamheid, Plan Betrouwbare dienstverlening, Plan Bedrijfsleven. Kortom Plan Bart Burgemeester. Lees hier ons volledig programma.

 

In Deinze kiezen we voor een radicaal ander beleid, in het belang van alle Deinzenaars. We gaan voor de slanke, financieel gezonde stad die zich focust op haar kerntaken: infrastructuur, mobiliteit, ruimtelijke ordening, veiligheid, een gezond leefmilieu, zorgzaam voor jong en oud, een bewoonbare stad, een stad in Vlaanderen en de wereld.

 

Deinze moet de partner zijn die de dingen mogelijk maakt voor haar inwoners: ondernemen, onderwijzen, feest vieren, sporten, werken, zieken en ouderen verzorgen, jeugd en spel, leuke hobby’s uitoefenen, luieren, … Alles wat een burger of een ondernemer beter doet, laat de stad aan hen over. Welvaart en welzijn is de opdracht van ons allemaal.

 

De kerntaken van de stad pakken we grondig aan met een sterk en performant team medewerkers. 

We nemen iedereen mee ongeacht leeftijd, afkomst, geaardheid, overtuiging, talent … of eender wat ons onderscheidt. We bouwen aan een hechte gemeenschap voor iedereen rond onze fundamentele waarden van vrijheid en gelijkheid. Een gemeenschap waar iedereen gelijke kansen krijgt. Kansen om te groeien, om zich te ontplooien, om te wonen, te worden wie je wilt worden en te zijn wie je wilt zijn in een veilige omgeving.

Deinze zorgt voor het kader met een visie op de lange termijn, over meerdere legislaturen. Deze visie is een gedragen visie, gebouwd via participatie met en voor de Deinse burger.

 

ONZE 5 KERNPUNTEN voor deinze

1/ BEREIKBAAR DEINZE

PLANB: inzetten op veilige mobiliteit voor iedereen en elk vervoersmiddel

Verkeersveiligheid is onze topprioriteit op het vlak van mobiliteit.

De N‑VA wil alle vervoermiddelen een juiste plaats geven in het verkeer.

N-VA Deinze is voorstander van basisbereikbaarheid in plaats van basismobiliteit.

Doorgaand verkeer moet vlot kunnen doorstromen en gescheiden worden van het plaatselijk verkeer via een ringweg. Ook het lokaal ruimtelijk beleid moet afgestemd zijn op een goede mobiliteit.

 

2/ BRUISEND DEINZE

PLANB: de stad als partner voor burger en ondernemer

We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen.

Als N-VA willen we het centrum van Deinze koesteren en tegelijk ook de kernen van de dorpen versterken. We maken werk van een positief, open en ondersteunend beleidskader en hebben steevast oog voor de belangen van onze lokale economische actoren.

Ook in het onderwijs willen we de partner zijn.

 

3/ BESCHERMEND DEINZE

PLANB: een veilige en drugsvrije stad

Het handhaven van de veiligheid op haar grondgebied is één van de belangrijkste kerntaken van de stad. Voor de N‑VA is veiligheid een collectieve verantwoordelijkheid van burgers en overheid. Ook het veiligheidsgevoel is belangrijk. Daarom willen we meer blauw op straat, en gaat ’s nachts de openbare verlichting terug aan.

De N-VA gelooft in een doordachte nultolerantie via GAS-boetes.

De N-VA wil een cultuur van bestuurlijke handhaving creëren.

We staan voor een nultolerantiebeleid tegenover drugs, die onze jeugd en onze maatschappij ontwrichten.

 

4/ BUDGETBEWUST DEINZE

PLANB: een gezond en zuinig financieel beleid

Als N-VA willen we nadrukkelijk inzetten op verantwoorde, toekomstgerichte investeringen en besparen op exploitatie.

De N-VA wil werk maken van structurele besparingsmaatregelen.

Eenvoud en transparantie zijn de kernbegrippen in het financieel beleid. Een goed financieel beleid is bovendien gebaseerd op feiten en analyses en houdt rekening met zowel de korte als de lange termijn.

Een overheid beperkt zich tot haar kerntaken.

 

5/ BETROKKEN DEINZE

PLANB: een gemeenschappelijke identiteit met Nederlands als speerpunt

Van Deinze een gemeenschap maken door het sociale weefsel in buurten en wijken te versterken. Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van deze sociale cohesie.

We ondersteunen het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod.

Een sterk lokaal asiel- en integratiebeleid om ervoor te zorgen dat migratie voor iedereen een positief verhaal wordt. We zorgen voor inburgering, taalkennis en integratie zodat de Vlaamse identiteit ook toegankelijk is voor de nieuwkomers. 

THUIS IN DEINZE

Het verhaal van N-VA Deinze is een verhaal van een stad waar Vlamingen thuis zijn. Het is een verhaal van een stad die de strijd aangaan tegen het groeiend onbehagen in de samenleving. Niet iedereen voelt dat hij nog mee is. Mensen vinden dat hen dingen worden afgenomen. Ons antwoord op dit onbehagen is de gemeenschap. Gemeenschapsvorming is de kern van onze ideologie. Ons lokaal bestuur staat het dichtst bij de burger. We kunnen nog echt beslissingen nemen die ervoor zorgen dat mensen zich blijven ‘thuis voelen’ in de eigen buurt. Dat burgers zich ergens goed voelen, verbonden mee voelen, verankerd zijn.

 

Warme, gezonde en aangename thuis

Als N-VA Deinze zorgen we voor propere en veilige dorps- en stadskernen met groen en slimme mobiliteit. We geven zuurstof aan het rijke, Vlaamse verenigingsleven dat we terugvinden in onze sportclubs, in onze jeugdbewegingen, in onze culturele verenigingen, ... zodat die gemeenten een warme, gezonde en aangename thuis worden.

 

Nieuwe thuis voor nieuwkomers

N-VA-Deinze zet alle instrumenten in om burgers mee op te nemen in onze gemeenschap. We wijzen nieuwkomers niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten. We zetten in op Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal en hun stad of gemeente niet alleen een woonplaats, maar ook een nieuwe thuis wordt.

 

Veilige thuis

Het verhaal van de N-VA Deinze is een verhaal van een stad waarvoor veiligheid een absolute kerntaak is zodat de inwoners er zich veilig thuis voelen. Onze stad staat in voor de veiligheid van hun burgers. We stellen paal en perk aan straffeloosheid en zetten daarvoor alle instrumenten in die we daarvoor tot onze beschikking hebben. Overlastproblemen laten we niet etteren, maar pakken we krachtdadig aan. De uitwassen van het criminele circuit binnen de reguliere economie bestrijden we via bestuurlijke handhaving.

 

Beheerd als goede huisvader

Het verhaal van de N-VA Deinze is ook een verhaal van bestuurders die hun stadsfinanciën als een goede huisvader beheren. Die dus niet boven hun stand leven, maar de tering naar de nering zetten. Die welvaart creëren voor al hun inwoners. Vlaamse welvaart. Dat vraagt een sterk lokaal bestuur, met de nodige bevoegdheden en middelen om voor hun burgers beleid te voeren. Efficiënt en goed gemanaged.

 

Welvarende thuis

Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen. Als N-VA geven we ruimte aan ondernemen en maken van onze stad een welvarende thuis. Het is de stad die soms ‘neen’ zegt, maar ook ‘ja’ durft te zeggen. Moeilijke keuzes worden consequent verdedigd als ze nodig zijn om onze welvaart en die van onze burgers veilig te stellen. We bestrijden armoede niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een vorming of een job te helpen. Voor wie het moeilijk heeft, wordt gezorgd.

 

Thuis in Deinze

N-VA-gemeenten zijn gemeenten waar Vlamingen zich thuis voelen. We garanderen onze veiligheid, bieden hun burgers ankers en beschermen onze manier van leven. We creëren welvaart voor burgers, voor bedrijven, voor Vlaanderen.

Wat N-VA DEINZE ook belangrijk vindt

 

BEWOONBAAR DEINZE

We beschikken over enkele pareltjes van natuurgebieden zoals de Zeverbeekvallei, de meanders van de Leie en de vallei van de Oude Kale. Dit is een zegen voor de inwoners en we moeten dit groen koesteren en beschermen.

Tegelijk moeten we er voor zorgen dat ook de inwoners van het verstedelijkte deel van Deinze toegang hebben tot gezonde lucht en voldoende groen.

We moeten er over alle beleidsdomeinen heen over waken dat we steeds de nodige aandacht schenken aan de impact op het leefmilieu.

 

BEHEERD DEINZE

Een krachtdadig beleid dat zorgt voor een ruimtelijke ordening die de schaarse open ruimte vrijwaart vooral in Nevele en het noorden van Deinze.

We leggen een duidelijke ruimtelijke visie op de fusiestad vast met voor elk gebied een aangepaste ontwikkeling.

We willen voldoende groene ademruimte behouden Deinze, Petegem en Astene.

 

BARMHARTIG DEINZE

We voeren een gezinsbeleid dat jonge gezinnen ondersteunt.

We zorgen voor een goede gezondheidszorg en een onbezorgde oude dag voor onze senioren.

We voeren een inclusief beleid voor personen met een beperking.

We pakken armoede structureel aan en voeren een actief beleid tegen vereenzaming.

Algemeen bestuur 2024

Deinze ligt in het ééntalige Vlaanderen. De taalwetten worden strikt toegepast in alle domeinen. We ondersteunen nieuwkomers in het aanleren van het Nederlands

De gemeenteraad is wat ons betreft het hart van de democratie. Verkozenen moeten hun verantwoordelijkheid kunnen en durven opnemen, het beleid vorm geven en de inwoners uitleggen waarom bepaalde beslissingen genomen worden. Voor de burgers moet het duidelijk zijn wat voor hen en de gemeenschap het voordeel is, nu – maar ook op langere termijn. Tegelijkertijd dragen we participatie hoog in het vaandel.

Een overheid beperkt zich tot haar kerntaken. Zaken die beter of evengoed door private partners kunnen worden uitgevoerd, laten we beter aan hen over. Het is niet aan de overheid om met de private markt in concurrentie te treden.

Het beleid dat we als overheid voeren, handhaven we evenwel strikt. Wanneer we regelgeving maken, is daar altijd een reden voor en het is overduidelijk dat regels maar tot het beoogde resultaat kunnen leiden als ze ook effectief afgedwongen worden. We vermijden het gevoel van straffeloosheid door een doortastend en zichtbaar GAS beleid

Goed bestuur is niet enkel voor de gemeenschap, maar ook van de gemeenschap én door de gemeenschap. We moeten de inwoners van Deinze dus ook verantwoordelijkheid durven geven om projecten samen of zelfstandig tot een goed einde te brengen binnen het voorziene kader.

Mobiliteit 2024

Verkeersveiligheid is onze topprioriteit op het vlak van mobiliteit. We moeten investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het type verkeer.

De komende legislatuur wensen we de N43 en de Oudenaardsesteenweg extra onder de aandacht te brengen, naast de andere mobiliteitskwesties die onze aandacht verdienen.

Het fileprobleem kunnen we alleen oplossen door op verschillende vervoermiddelen tegelijk in te zetten. De N‑VA wil alle vervoermiddelen een juiste plaats geven in het verkeer.

N-VA Deinze is voorstander van basisbereikbaarheid in plaats van basismobiliteit. Wat telt is dat de reiziger vlot zijn bestemming bereikt. De bereikbaarheid vanuit het station naar het centrum van de stad met onder meer openbaar vervoer dient verbeterd te worden.

N-VA Deinze zet in op multimodaliteit. Door de verschillende vervoersnetwerken (water, auto, trein, bus, fietssnelwegen) op strategische plaatsen met elkaar te ‘verknopen’, zorgen we voor overstap-mogelijkheden van de ene vervoersmodus op de andere. Een verdere uitbouw van de mobipunten is hierbij essentieel.

Voor de inwoners en handelaars van Deinze zelf blijft bereikbaarheid met de auto belangrijk. Efficiënte verkeersstromen met enkel bestemmingsverkeer zijn hiervoor belangrijk. Een vlotte bereikbaarheid is belangrijk voor de gemeentekernen. In schoolomgevingen, pleinen, … komt de zachte weggebruiker op de eerste plaats.

Doorgaand verkeer moet vlot kunnen doorstromen en gescheiden worden van het plaatselijk verkeer. Ook het lokaal ruimtelijk beleid moet afgestemd zijn op een goede mobiliteit. We besteden aandacht aan mensen met een verminderde mobiliteit.

onze aanpak

INLEIDING

De huidige verkeersproblematiek is een thema dat leeft bij de Deinse bevolking. Het heeft een belangrijke impact op alle beleidsdomeinen.

Verkeersleefbaarheid vormt de kern van een gedegen mobiliteitsplan.

Vandaag moet de focus meer op verkeersleefbaarheidsaspecten liggen zoals: verkeersveiligheid, bereikbaarheid, geluidshinder, milieu- & emissiehinder, verkeershinder, oversteekbaarheid, sluipverkeer en verkeersdrukte.

Verder investeren in geluidsmuren en natuurlijke obstakels om woonwijken geluidsarm te maken.

Verkeersdrukte is ook een belangrijke oorzaak van onveiligheid en onveiligheidsgevoel, wat het gedrag of de beleving van mensen beïnvloedt en kan leiden tot het ontwijken van bepaalde locaties.

 

aandacht voor de zachte weggebruiker

In een mobiliteitsplan is er aandacht voor elk type zwakke weggebruiker: voetgangers, fietsers, kinderen, ouderen en mindermobielen.

Voor de N-VA is de fiets een volwaardig transportmiddel. N-VA Deinze zet in op meer verplaatsingen met de fiets of te voet vooral voor korte afstanden. Om dit te stimuleren zetten we in op een goed onderhoud van voetpaden en fietspaden. We zorgen ervoor dat de bestaande voetpaden toegankelijk zijn voor minder mobiele personen en fietspaden voor de snelle elektrische fiets. Verkeersveiligheid mogen we hierbij niet uit het oog verliezen. Voet-en fietspaden dienen obstakelvrij te zijn. Waar het kan zorgt de stad voor optimale fiets- en wandelpaden. We zorgen voor heldere aanduiding van fietspaden in het centrum.

Nieuwe fietspaden moeten vrijliggend zijn, vooral langs de gewestwegen naar alle omliggende gemeenten. Dit verhoogt de veiligheid en versnelt de keuze van de gebruiker om middelgrote afstanden met de (elektrische) fiets af te leggen.

Onze voorstellen:

Volgens N-VA Deinze moet er actie komen rond de centrumscholen waarbij de omgeving van de schoolpoort autoluw wordt gemaakt. Dit moet in overleg met de scholen gebeuren. Schoolstraten zijn nuttig in bepaalde gevallen maar niet voor elke school. Er moet school per school bekeken worden.
Maximaal gebruik maken van alle subsidies om fietspaden in te richten. Sterk investeren in fietspaden: fietssnelwegen, aparte fietspaden, fietssuggestiestroken, fietsstraten, trage wegen. Hierbij moet de doorwaarbaarheid van de stad geoptimaliseerd worden. Bij nieuwe verkavelingen en bij grondige verbouwingen moet er gekeken worden of er een trage weg kan aangelegd worden tussen de verkavelingen.
N-VA wil de uitbouw van conflictvrije fietsroutes naar alle scholen. In overleg met alle scholen moeten we aan leerlingen maximaal een veilige route van en naar school kunnen aanbieden.
Op het grondgebied Deinze moet er gekeken worden of er een elektrisch deelfietssysteem kan komen, onder meer aan de stations. Het principe van autodelen moet over het hele grondgebied uitgebreid worden.
Kwaliteitsvolle en goed onderhouden voetpaden.
Uitbouw van de alternatieve toegang tot de gemeenteschool te Landegem, en tot de middelbare school Erasmus.

 

FOCUS OP VERKEERSVEILIGHEID

N-VA Deinze streeft naar veilig verkeer, altijd en overal. Het is een absolute prioriteit.

We blijven inzetten op veiligheid door gerichte snelheidscontroles mede te ondersteunen en slimme verkeerslichten te plaatsen zoals in Landegem aan de school. Deze slimme verkeerslichten moeten chauffeurs ontmoedigen om de snelheid niet te respecteren.

Onze voorstellen:

Aan iedere schoolpoort te Deinze een gemachtigde opzichter plaatsen op tijden wanneer de schoolpoorten open en sluiten om de veiligheid van de kinderen optimaal te garanderen.
Waar nodig worden de kruispunten uitgerust met slimme verkeerslichten, en worden conflictvrij ingericht opdat de zwakkere weggebruiker veilig kan afslaan of oversteken.
Lokale wegen moeten zodanig ingericht worden dat dit sturend werkt en uitnodigt tot een aangepast rijgedrag. Dit kan door straatmeubilair, wegversmalling, groeninrichting of aangepaste wegverharding, stille kamers en duidelijke zichtbare kleuren. Zelfs fietspaden met reflecterende materialen en aangepaste slimme verlichting zijn nodig.
Het doven van lichten van wegen en straten schaffen we af. Dit draagt niet bij tot de verkeersveiligheid. Wel moet er meer ingezet worden op slimme verlichting, en bepaalde regio’s voorzien van verlichting met sensoren. Zeker moeten alle oversteek plaatsen en kruispunten optimaal verlicht worden.
Het principe van de fietsstraten moet op het ganse grondgebied herbekeken worden. Fietsstraten moeten ingezet worden waar ze de verkeersveiligheid verhogen en niet waar ze de fietser in gevaar kunnen brengen. Een uniforme inrichting van de fietsstraat is noodzakelijk.

 

EEN VLOTTE VERKEERSDOORSTROMING

N-VA Deinze wil werken aan een vlotte verkeersdoorstroming door:

Sluipverkeer te ontmoedigen;
Vervoer op maat aan te bieden voor een optimale bereikbaarheid;
De gemeente goed toegankelijk te maken dankzij een slim parkeerbeleid.

Een slechte doorstroming van het verkeer op de hoofdwegen zorgt voor sluipverkeer, wat op zijn beurt de leefbaarheid van de woonwijken aantast. N-VA Deinze blijft inzetten op omleidingswegen rondom Deinze en om zo het bovenlokaal verkeer uit het centrum te weren. Bovenlokaal verkeer hoort niet thuis voor een school, langs of door een shoppingcenter.

Een doorsteekweg (De “Stadsboulevard”) voor een verbinding N43 /N35 blijft de N-VA Deinze een slecht idee vinden.

Ook zijn we geen voorstander van doorgeknipte of éénrichtingsstraten zonder flankerende maatregelen en zonder verregaand overleg. De Poelstraat is hierbij een voorbeeld bij uitstek van hoe het niet moet.

We ondersteunen initiatieven voor gemeenschappelijke overslagkades langs de diverse waterwegen die Deinze rijk is, om zo het vrachtverkeer maximaal van de weg te halen.

Onze voorstellen:

Een grondige en doorgedreven herziening en aanpassing van het huidige mobiliteitsplan is noodzakelijk.
De Poelstraat wordt terug een tweerichtingsstraat, waarbij flankerende maatregelen genomen worden voor de fietsveiligheid.

een zuidwestelijke ringweg is noodzakelijk om de andere randvoorwaarden te kunnen voldoen.
Geen wijziging in circulatie Guido Gezellelaan maar wel optimaliseren van het aantal parkeerplaatsen en meer ruimte voor fietsers en voetgangers.
Een oostelijke ringweg die niet langs de “Zwarte Baan” gaat maar op een andere manier de aansluiting op de vaart maakt (via industriezone Aluvision) en die verder loopt naar de Filliersdreef.
de Oudenaardsesteenweg moet maximaal verkeersveilig en leefbaar ingericht worden.
Er moet nagegaan worden of het haalbaar is om een shuttledienst tussen de bestaande randparkings, centrum en shoppingcenters te organiseren. Dit kan het shoppen opwaarderen en meer beweging in het centrum en de stad brengen. Er moet vanuit die randparkings ook aansluiting zijn op fietsverhuur en dergelijke meer. Dit moet een aanvulling zijn op het shop&go-gebeuren en is ook een dienst voor de minder mobiele mensen.
Een uber-achtige dienst voor Deinze moet bekeken worden: kan er een app ontwikkeld worden om gericht vervoer te organiseren.
Langs de vaart in Nevele moet volgende piste verder onderzocht worden: Vaart Links als verbindingsas tussen Deinze en Merendree.
Overleg met de buurgemeenten is noodzakelijk om een goede mobiliteit te bekomen. Bijvoorbeeld op-en afrittencomplex Drongen vlot bereikbaar houden, Weg naar Poeke in Vinkt, Karreweg, …
Overleg met infrabel en NMBS is noodzakelijk om een goede uitkomst van de te sluiten overwegen te bekomen, bijvoorbeeld Nachtegaalstraat – Molenstraat.

 

Openbaar vervoer

Onze voorstellen:

De parkings aan het station moeten vlot bereikbaar zijn en budget vriendelijk blijven.
De bushaltes op het grondgebied Deinze moeten dusdanig ingericht worden, dat het veilig en aangenaam is om gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Alle locaties die veel mensen aantrekken moeten met het openbaar vervoer bereikbaar zijn, ook voor minder mobiele personen.
Het aanbod buslijnen naar de deelgemeentes moet zo optimaal mogelijk georganiseerd zijn.
De aankomst/vertrek uren van bussen van de lijn moeten afgestemd worden met aankomst/vertrek uren van NMBS.
Het masterplan stationsomgeving dringt zich op, waar de zachte weggebruiker absolute voorrang heeft op gemotoriseerd verkeer, met aangename wandelzones, fietsstraten en aangename verblijfsgebieden.
Fietsstallingen aan het station dienen gebruiksvriendelijker ingericht te worden.
De parkings aan het station moeten door de stad aangekocht worden en gratis ter beschikking worden gesteld aan alle pendelaars en buurtbewoners.
Stad Deinze maakt gebruik van zijn beslissingsrecht in de nieuwe vervoersregio’s die de Lijn en de Vlaamse overheid inrichten. Het bestaande vervoersaanbod van de stad, zoals de minder mobielencentrale wordt hierin meegenomen.
De piste dient onderzocht te worden om een elektrische bus of tram te voorzien in de middenberm van de N43.
Diverse vormen van autodelen worden gepromoot en ondersteund.

 

PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING

Onze voorstellen:

De ontwikkeling van een mobiliteitsapp op maat van de stad Deinze, onder meer met een Ubersysteem en het gebruik van openbaar vervoer, deelfietsen, deelauto’s… moet in acht genomen worden. Op die manier willen we optimaal inzetten op deelverkeer. Er kan bijvoorbeeld ingetekend worden op een rit vanuit deelgemeenten naar het centrum.
We ondersteunen de ontwikkeling van PPS indien mogelijk en haalbaar. Zo moet er bekeken worden of een bewaakte (fiets)parking tot de mogelijkheden behoort en of er andere interessante samenwerkingen op poten kunnen worden gezet.
Oplaadpunten voor elektrische auto’s dienen over het volledige grondgebied van Deinze voorzien te worden en dienen bij nieuwe bouwprojecten systematisch voorzien te worden.

 

PARKEREN EN DE AUTO

Naast het openbaar vervoer, de fietsers en voetgangers, heeft ook de auto een plaats in de stad. Mobiliteit is immers een én-én-verhaal. Het gaat hier om een combinatie van verschillende vervoermiddelen: fiets, auto, bus, tram, trein, te voet, … Combimobiliteit is hier het codewoord. Daar horen ook parkeerplaatsen bij.

Onze voorstellen:

Deinze voert een gedifferentieerd parkeerbeleid voor de deelgemeenten.  In dorpskernen wordt de pleinfunctie gecombineerd met parkeergelegenheid.
Voldoende toezicht en handhaving om het wild parkeren op de markt van Deinze, bij de scholen, in de stationsbuurt, … tegen te gaan
Ondergronds parkeren moet voor het centrum van Deinze bekeken worden (RAC parking…) Ook voor fietsen liggen hier mogelijkheden. Openbare toiletten kunnen hierbij ook voorzien worden.
Hierbij willen we een uitgekiend parkeerbeleid voor de nieuwe strategische projecten: het nieuwe stadion, de Molens van Deinze. Bij grote projecten moet mobiliteit en parkeergelegenheid zeker voldoende onderzocht worden.
Het bestaande parkeeraanbod mag niet afgebouwd worden maar moet volledig omgebouwd worden tot kortparkeerzones (Shop & Go) in het kernwinkelgebied. Een uitbreiding ervan moet bestudeerd worden (optimalisatie op de Markt), met eventueel een periodieke en flexibele regeling (zomer-winter / week-weekend / avond-dag).
Een verbetering en optimalisatie van de Brielpoortparking dringt zich op met de nodige bijbehorende infrastructuur (toiletten, fietsstallingen, markeringen, laadpalen…)
Op alle parkings en in het centrumgebied moet een intelligent digitaal parkeersysteem geïnstalleerd worden met aanduiding van aantal beschikbare parkeerplaatsen. Dit systeem moet ook bij het binnenrijden van het centrum zichtbaar zijn.
Speciale parkeerkaart voor beoefenaars van medische beroepen zodat huisbezoeken en dringende medische hulp vlot bij de patiënt geraken. Deze kaart is gratis.
Een uniform en vereenvoudigd overzicht van parkeren in Deinze is noodzakelijk. We stellen een uur gratis parkeren voor in plaats van een half uur. De ‘kleurboek’ van het parkeren moet minder kleurrijk worden en meer uniform.

Economie 2024

Als N-VA dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. Een bruisend centrum vol winkels en activiteiten maakt een onmisbaar deel uit van een aantrekkelijke en welvarende stad. We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen. Onze visie draait in essentie rond onderstaande drie pijlers.

Als N-VA willen we het centrum van Deinze koesteren en tegelijk ook de kernen van de dorpen versterken. Leefbaarheid staat hierbij centraal en houdt rechtstreeks verband met de aantrekkelijkheid van de kernen voor zowel eigen inwoners als bezoekers. Een leefbare kern staat voor ons gelijk met een divers en kwaliteitsvol aanbod aan handel, horeca en diensten. Daarnaast zetten we ook in op toerisme en cultuur, een verzorgde publieke ruimte en toegankelijke publieke dienstverlening.
Het lokaal ondernemerschap vormt de basis van onze welvaart, zorgt voor tewerkstelling en draagt bij tot het welzijn van onze burgers. Daarom willen we ook maximaal kansen bieden aan zelfstandige ondernemers en bedrijven. We maken werk van een positief, open en ondersteunend beleidskader en hebben steevast oog voor de belangen van onze lokale economische actoren. Een goed ondernemersklimaat houdt in dat de zelfstandige ondernemer gehoord wordt en kan meedenken. We schaffen pestbelastingen af en geven de ondernemers waar voor hun geld via een performante dienstverlening.
Toerisme is een motor van economische ontwikkeling en creëert toegevoegde waarde. De stad speelt een belangrijke rol als regisseur door het bestaande aanbod aan toerisme en horeca te promoten en te ondersteunen. Deinze steunt ook de ontwikkeling van nieuw en economisch interessant aanbod.

 

 

 

LEEFBARE KERNEN

Het kernwinkelgebied afbakenen en focussen op maximale invulling.

Het kernwinkelgebied wordt duidelijk afgebakend. Daarin concentreren we een gezonde mix van handel, horeca en diensten (post – bankautomaat – winkelen – enz.). Via een goed afgebakend kernwinkelgebied maakt Deinze werk van een evenwichtig en bereikbaar centrum met plaats voor handel en horeca maar even goed met aandacht voor wonen, vrije tijd en groene ruimtes.

We leggen de focus op een maximale invulling van commerciële panden in de kern en stimuleren het wonen boven winkelpanden. De aanwezigheid van een voldoende divers en kwaliteitsvol commercieel aanbod vormt een belangrijke hefboom voor de dynamiek en leefbaarheid binnen de kern. Daarnaast geven we invulling van reeds lang leegstaande ruimtes zoalshet oude stadhuis, RAC, om dit om te vormen tot ruimtes voor makers en start-ups. We zetten meer in op makers. Op die manier wordt de kern veel bedrijviger gedurende de hele week.

Daarnaast streven we naar een gezond evenwicht tussen de grote aanloopassen (N43) en de winkelstraten en commerciële centra aan de rand (Driespoort en D-Shopping).

Bij vestiging in nieuwe locaties (bvb SK Deinze, Site Belgacom, …) moet er over gewaakt worden dat dit de bedrijvigheid van het kernwinkelgebied niet (opnieuw) aantast. De assortimenten moeten veel beter afgestemd worden op het winkelaanbod in de kern.

Een proactieve aanpak van leegstand

Leegstand leidt tot een verschraling van het aanbod en ongewenste ontwikkelingen. Dit leidt uiteindelijk tot verloedering van het straatbeeld. De leegstand moet systematisch in kaart gebracht worden en het centrummanagement moet inzetten op activering van panden via een leegstandstaks om die versneld op de markt te brengen. In overleg met eigenaars en vastgoedactoren ijveren we voor een laagdrempelig en betaalbaarder aanbod aan handelspanden in de kern. Tot slot stimuleren we met een doelgericht premiestelsel lokale ondernemers om een nieuwe zaak te starten. Dergelijk premiestelsel moet beter doordacht zijn en geen leegloop teweegbrengen in de andere aangrenzende straten, noch concurrentieel zijn voor de bestaande handelszaken. Eigenaars van verwaarloosde panden motiveren we met een gericht subsidiereglement voor gevelrenovatie om de verwaarlozing aan te pakken.

Het activeren van klant en bezoeker  

Een leefbare dorpskern moet het hebben van regelmatig bezoek van zowel inwoners als bezoekers. We geloven in het activeren van klanten en wensen hen te stimuleren om te komen (en blijven) winkelen en consumeren in de eigen omgeving.

Ons voorstel:

Deinze moet een digitale pas of applicatie hebben waarin aankoopbon en klantenkaart geïntegreerd zijn. Deze applicatie moet uitgebreid worden tot een echt digitaal platform. Dit platform combineert verschillende elementen (kaart/app, cadeaubon, webshop, ecologische thuislevering als viadeinze.be, sociale media, parkeerplaatsen, …) tot een slim en coherent geheel met als doel om zowel de klant als handelaar maximaal te activeren. We vullen deze aan met een eigen Deinse e-munt.

Samenwerken met economische actoren in de kern

Het centrummanagement en de dienst lokale economie moeten meer samenwerken met bestaande ondernemersverenigingen om naast het opzetten van promotieacties en commerciële uitstraling  ook in te zetten en te informeren over nieuwe handelsconcepten en belangenbehartiging.

      

INZETTEN OP EEN SLIM EN DOORDACHT PARKEERBELEID

Een leefbare kern is vlot bereikbaar. Bereikbaarheid staat voor ons gelijk met een slim en doordacht  parkeerbeleid. We zetten in op alle vervoersmiddelen en weren de auto niet zomaar uit het centrum. Vooraleer parkeerplaatsen weggenomen worden moeten de randvoorwaarden definitief ingevuld zijn (bv goed bereikbare randparkings met shuttle vervoer. Dit kan in eerste instantie getest worden op woensdag en zaterdag, shop en go-plaatsen in het centrum, optimaal gebruik van niet gebruikte pleinen (de Markt) en NMBS parkings om meer parkeergelegenheid tijdelijk mogelijk te maken (al dan niet op weekdagen of weekends). Doorstroming wordt bewerkstelligd via digitale parkeermeters. Voor elk plein in elke kern wordt een gezond evenwicht tussen pleinfunctie en parkeergelegenheid gevonden.

Onze voorstellen:

Digitale borden die vrije parkeerplaatsen aanduiden
Afrit op Tweebruggenlaan naar Brielpoortparking
Rijrichting Tolpoortstraat naar de kern toe

AFGETOETSTE MOBILITEITSKEUZES

Knips en andere mobiliteitskeuzes moeten steeds afgetoetst worden en in overleg zijn met de betrokken ondernemers en kunnen nooit zomaar van bovenaf opgelegd worden. Participatie moet hier veel meer zijn dan louter informeren. Bovendien moeten constant evaluatiemomenten ingebouwd worden. Lees meer informatie hierover in het deel ‘mobiliteit’ van ons programma.

WERKEN AAN MINDER HINDER

‘Minder hinder’ moet een prioriteitskeuze zijn bij wegenwerken en grote infrastructuurwerken. De stad moet de ondernemers transparant en eerlijk informeren. Een actieve ondersteuning van de getroffen ondernemers is een must. Grote evenementen hebben een grote impact op alle ondernemers. Deze verdienen daarom een goede voorbereiding om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

 

SLIMME KERNEN

Beleving staat voor de consument centraal: vanaf de wens tot aankoop tot de dienst na verkoop. Innovatie en slimme digitalisering zijn de drijfveren van die nieuwe consumentenbeleving. De stad ondersteunt innovatie en digitalisering in de omslag naar een slimme kern.

De omslag naar een slimme digitale kern vergt in eerste instantie de aanwezigheid van een sterk netwerk voor snelle overdracht van data en permanente wifiverbinding. Deinze moet initiatief nemen en mee investeren in de aanleg van zo’n netwerk. We starten alvast met een proefproject.

De stad moet innovatieve concepten in handel en dienstverlening faciliteren door ze te laten uittesten. Deze concepten kunnen ontwikkeld worden in de start-ups die in het centrum en de kernen aanwezig zijn (zie hoger). Zo stimuleert de stad de handelaars in de kern om als proeftuin te fungeren voor nieuwe, beloftevolle toepassingen.

 

EEN ONDERNEMINGSVRIENDELIJK KLIMAAT

Inzetten op digitalisering, Klantgedrevenheid en administratieve vereenvoudiging

Deinze zet in op versnelde digitalisering van haar dienstverlening en administratieve vereenvoudiging. De uitwerking van een digitaal loket waar ondernemers eenvoudig en snel aanvragen kunnen indienen en opvolgen staat hierbij centraal. Daarvoor is één aanspreekpunt voorzien voor de hele fusiestad. Dit aanspreekpunt is niet louter fysiek maar is ook via alle digitale apps bereikbaar.

De ambtenaar lokale economie wordt “economiemanager” (cfr centrummanager) en gaat daadwerkelijk de baan op bij de bedrijven om ondersteuning te geven. Het is niet de ondernemer die de stap moet zetten naar de diensten maar omgekeerd. De dienst wordt beoordeeld door kernindicatoren uit te zetten. (bedrijfsbezoeken, ondersteuningen, snelheid van antwoord, …). Deze dienst zorgt ook voor heldere en tijdige communicatie van handel verstorende wegenwerken.

De stad stelt nuttige gegevens en open data ter beschikking van de ondernemers.

een ondernemingsvriendelijk fiscaal beleid

We vereenvoudigen en verlagen de belastingen voor ondernemers. De ontvangsten uit belastingen moeten steeds opwegen tegen de administratieve kosten.

De inning van de promotaks moet herzien en afgevlakt worden. De hefboom voor kernversterking kan maar in beperkte mate gefinancierd worden door actoren die ver van de kern afliggen.

De belasting op huis-aan-huisdrukwerk en reclamepanelen moet herzien worden. Voor heel wat winkeliers blijft dit immers een belangrijk promomiddel om acties aan te kondigen. In het kader van het lokaal kopen (minder verplaatsingen) zouden plaatselijke ondernemers dan ook minder bijdrage moeten betalen dan andere.

Ook voor indirecte kosten en lasten wordt zo veel als mogelijk vermeden dat ze doorgeschoven worden naar de ondernemer.

De aankooppolitiek van de stad moet stabiel zijn en laat ook lokale spelers aan bod komen door bvb het nabijheidscriterium op te nemen in lastenboeken (minder CO² uitstoot).

Bedrijventerreinmanagement stimuleren eN ruimte uitbreiden

Samenwerking op het niveau van een bedrijventerrein leidt tot schaalvoordelen en draagt bij tot een duurzamer werk- en leefklimaat. De economiemanager speelt hierbij een sleutelrol om dit te coördineren.

Verder moet ingezet worden op meer ruimte voor bedrijven in Nevele (Ter Mote, … ) en Deinze (Vaartsite, …)

Onbenutte bedrijfsgronden dienen maximaal geactiveerd te worden. Samenwerking met overkoepelende organisaties zoals Deinze Noord en Deinze Industrie gebeurt op een gelijkwaardige partnerschap basis.

Lokaal economisch overleg plegen

Een proactieve houding in de relatie met lokale ondernemers en bedrijven staat centraal. De raad voor lokale economie krijgt als bijkomende taak een inspiratieraad voor lokale economie te zijn. Periodiek is er een overleg met de Schepen van Lokale economie. De agenda wordt samengesteld door de economiemanager die signalen opvangt uit de bedrijfsbezoeken en impulsen via de platformen en door de bedrijven en handelaars zelf. De inspiratieraad is representatief voor het hele handelsapparaat met aanvulling van een afvaardiging uit de gemeenteraad (waarnemers).

Alle beslissingen die impact hebben op het ondernemerschap in de fusiestad dienen voorgelegd te worden aan de inspiratieraad. Bij elke beslissing wordt een ondernemerstoets uitgevoerd.

 

Toerisme als economische troef

WERK MAKEN VAN EEN STERK TOERISTISCH IMAGO

De aanwezigheid van de Leie en de Brielmeersen, de Kalevallei, het schipdonkkanaal, het bestaand cultuurhistorisch erfgoed, de typische streekproducten en/of  specifieke culturele evenementen en erfgoed (Canteclaer, Hapje Tapje, Sinksenstoet in Nevele,…) vormen de basis voor het uniek toeristisch imago van de stad en worden als dusdanig ook actief naar de buitenwereld gepromoot.

Op het vlak van toerisme staan beleven en genieten centraal. Belangrijk is dat de bezoeker het unieke toeristische karakter visueel ervaart. De gemeente kan haar couleur locale onderstrepen in het straatbeeld met specifiek straatmeubilair, het aanbrengen van eenvormige informatieve borden met anekdotes of het aanduiden van historische ankerpunten. We zetten hierbij onder andere in op het heftig oorlogsverleden (Vaart – Meigem – Vinkt – Bunkers - )…Dit alles wordt vanzelfsprekend ondersteund met een app die werkt met bv QR-codes en wandel- en fietsroutes.

We ontsluiten trage wegen in samenspraak met de landbouw voor wandelaars, fietsers en ruiters en zorgen voor een goed onderhoud en toegankelijkheid (via peter en meters).

Ons voorstel:

we bekleven de ‘grijze’ nutsdozen met historische foto’s.
we voorzien in alle dorpskernen op strategisch gekozen plaatsen digitale zitbanken met wifi en usb-oplaadpunten
Zaal Ten Hove te Astene wordt de HUB voor een actief fietsparcours. (stadsbos – MTB) – Parking met fietsafspuitplaats en technische paal. We koppelen dit aan de Ceder voor eventuele samenwerking.
Citymarketing vanuit Groot Verzet. (cultuur – steekproducten – kinderen – visitdeinze - …)

 

We zetten in op veel meer comfort voor de occasionele bezoeker onder de vorm van straatmeubilair: veel meer zitbanken en vuilbakken. En ook comfortabele en toegankelijke openbare toiletten.  

STREEKPRODUCTEN EN -MARKETING

We inventariseren de streekproducten en ondersteunen deze actief. We breiden dit uit naar “gemaakt in Deinze, in het land van Nevele”

Streekproducten zijn immers meer dan enkel eten en drinken: we ondersteunen via brochures, website, makersroute, … ed. het plaatselijk vakmanschap.

De toeristische dienst krijgt de opdracht om ondernemende voorstellen uit te werken.

Deinze promoot en ondersteunt korte ketenprojecten, zoals de verwerking van lokale landbouwproducten in lokale kmo’s en de verkoop ervan nadien in lokale winkels of restaurants die werken met lokale producten.

Dienst toerisme wordt geleid door een cel citymarketing vanuit de locatie Groot Verzet die dienst doet als lokale producten winkel. Er wordt een actief toerismebeleid uitgerold met arrangementen op maat van de klant/bezoeker. We streven naar een actieve samenwerking met VVV en TOC.

 

Astene krijgt een veertiendaagse markt op zondagvoormiddag met streekproducten en mobiele eet- en drinkstanden voor het zondags aperitief. We promoten hiermee zowel toerisme als de sociale verbondenheid.

INZETTEN OP DAG-, VERBLIJFS- en WATERTOERISME

We zetten actief in op het dagtoerisme en stimuleren het verblijfstoerisme. We commercialiseren dit rond de kernnaam: ‘Deinze in het land van Nevele’.

De stad werkt verschillende toeristische arrangementen uit in samenwerking met lokale toeristische actoren. Lokale toeristische trekpleisters worden slim gecombineerd met recreatieve of culinaire activiteiten. De stad promoot dit aanbod actief en biedt die arrangementen ook aan via logiesuitbaters. (Een dag Deinze, weekendje Deinze, in het land van Nevele, …)

De stad investeert in verblijfsinfrastructuur zoals kampeerautoparkings. Bij de aanleg van de infrastructuur wordt gezocht naar strategisch gelegen locaties, van waaruit de kampeerautotoeristen zich gemakkelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen.

De stad ondersteunt de promotie van het watertoerisme. Daarvoor wordt een brochure (ook digitaal) ter beschikking gesteld via dienst toerisme en specifieke beurzen. Potentiële bezoekers maken op die manier kennis met het concrete aanbod aan toerisme en horeca.

UITBOUWEN VAN HET ZAKENTOERISME

Toerisme is meer dan alleen ontspanning en recreatie. Het segment van het zaken- en congrestoerisme biedt economisch potentieel en kan een positieve impact hebben op de lokale tewerkstelling. Zakentoerisme is zeker in Deinze en Nevele een bijkomende troef gezien de nabijheid van de industrieterreinen en de Gentse haven. Ons voorstel: we ondersteunen en promoten bestaande en nieuwe onthaalinfrastructuur voor het organiseren van seminaries en congressen.

Veiligheid 2024

Het handhaven van de veiligheid op haar grondgebied is één van de belangrijkste kerntaken van de stad.

Voor de N-VA is veiligheid geen zaak van politie en justitie alleen; het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid van burgers en overheid. Burgers zijn voor de gemeente een onmisbare partner in de strijd tegen overlast. Zij kennen hun buurt immers als geen ander. N-VA Deinze wil  via het Zonaal Veiligheidsplan mee wegen op het gevoerde veiligheidsbeleid.

Ook de gemeente en de lokale politie moeten zelf actief inzetten op de preventie van criminaliteit en overlast. De N-VA gelooft in een doordachte toepassing van GAS-boetes in bepaalde materies om het gevoel van straffeloosheid en het gevoel van onveiligheid bij de burger aan te pakken.

Dé uitdaging voor de gemeenten ligt de komende jaren zonder twijfel in het creëren van een cultuur van bestuurlijke handhaving.

 

Het toenemend druggebruik, -handel en -productie en het daarmee gepaard gaande geweld noopt het veiligheidsbeleid om hier waakzaam op toe te zien en assertief op te reageren in de toekomst. De inzet van nieuwe technische middelen in de strijd tegen criminaliteit, zoals bijvoorbeeld drones en camera’s. Respect voor het veiligheidspersoneel en hulpverleners is primordiaal.

EEN VEILIGE BUURT CREEREN

WONINGINBRAKEN EN DIEFSTAL TERUGDRINGEN

Onze voorstellen:

Een brochure “Veilig wonen” bezorgen op het ogenblik dat een stedenbouwkundige vergunning uitgereikt wordt eventueel gecombineerd met een bezoek van een preventieadviseur. Dit vermijdt dat de bouwer/renoveerder achteraf bijkomende kosten voor beveiliging moet maken.
De stad levert certificaten “Inbraakveilige woning" af.
Beveiligde fietskluizen verder uitbreiden in de toekomst
Het verder promoten van buurtinformatienetwerken.
Een efficiënte en aanwezige interventiepolitie.

DE STRIJD TEGEN DRUGS

De N-VA staat voor een nultolerantie ten opzichte van elke illegale drug. Een accent dient gelegd te worden op een repressieve aanpak van drugdealers zeker op locaties waar jongeren samenkomen. De gerechtelijke autoriteiten dienen hiervoor de nodige strenge sancties op te leggen. 

 

Ons voorstel:

Meer drugscontroles aan de scholen en stationsomgeving.

Voor de strijd tegen het transport van drugs wenst N-VA dat de politiezone deelneemt aan grote geïntegreerde controleacties op de grote invalswegen van Deinze en Nevele, met name de E40 en E17. Dit zijn belangrijke verkeersassen, die ons grondgebied doorkruisen en die van groot belang zijn voor de internationale drugstrafiek.

Er dient een beleid ontwikkeld te worden dat gericht is op de detectie en bestrijding van de productie van drugs, zoals cannabisplantages en xtc fabrieken door de nodige technische middelen te verwerven binnen de zone of in versterking te krijgen.

DE VERKEERSVEILIGHEID VERHOGEN

De N-VA wenst een lik-op-stukbeleid voor de belangrijkste verkeersinbreuken, met name rijden onder invloed, overdreven snelheid, gsm achter het stuur, rode verkeerslichten negeren. Zij wenst dit te realiseren door gerichte vaststelling van feiten, een efficiënte procesafhandeling met de nodige gerichte maatregelen. Dit dient de mobiliteit en verkeersveiligheid in de stadskern in het bijzonder en in de landelijke deelgemeenten  ten goede te komen. N‑VA wenst hiervoor de nodige versterking van de verkeerspolitie en de bijkomende technische middelen, zoals bij voorbeeld trajectcontrole te voorzien. We zijn evenwel tegenstander van de uitbesteding van trajectcontroles aan privéfirma’s.

Ook positieve acties zoals extra verlichting aan zebrapaden, etc worden uitgevoerd.

Voor een betere verkeersveiligheid willen wij de stadsverlichting ’s nachts opnieuw aan.

AANPAK STORENDE CRIMINALITEIT EN OVERLAST

De N-VA wenst een lik-op-stukbeleid voor allerlei storende criminaliteit en overlast, zoals nachtlawaai, sluikstorten, wildplassen, …. Dit wordt gecreëerd door de creatie van een cultuur van bestuurlijke handhaving. De N-VA wenst hiervoor verder in te zetten op gemeenschapswachten met een duidelijke omschrijving van hun bevoegdheden. Meer gemeenschapswachten dienen duidelijker aanwezig te zijn op straat en dienen voor een belangrijke sociale controle te zorgen en verhogen het veiligheidsgevoel in de buurt.

Ons voorstel

een nultolerantiebeleid voor sluikstorters. Om dit waar te maken laten we anonieme GAS-vaststellers frequent patrouilleren en verhogen we de GAS-boetes voor recidivisten. Naast de GAS-boete krijgen sluikstorters via retributie ook de rekening voor de schoonmaakkosten gepresenteerd.
de burgemeester is direct verantwoordelijk voor de aanpak van diverse vormen van overlast zoals geweld, te luide muziek, vervuiling van het openbaar domein.

Wijkgerichte politiezorg

Voor de N-VA moeten  middelen en mankracht prioritair worden ingezet in de gemeenschapsgerichte politiezorg:

Onze voorstellen:

Wijkwerking en meer blauw op straat.

 

Gemeenschapswachten

Sinds de installatie van het gemeenschappelijk administratief sanctierecht zijn de gemeenschapswachten de juist geplaatste personen om bepaalde fenomenen te beteugelen. 

N-VA wil dan ook een verdere versterking van de gemeenschapswachten om de reeds overbevraagde politie te ontlasten en de verschillende vormen van storende fenomenen en criminaliteit aan te pakken (zie punten hierboven). Dit dient zowel in het stedelijk als het landelijk gebied gegarandeerd te zijn.

 

Veiligheid een collectieve verantwoordelijkheid

N-VA Deinze wenst dat iedereen samenwerkt aan de veiligheid. Veiligheid is niet alleen een zaak van politie en justitie; het is een collectieve verantwoordelijkheid van de hele gemeenschap. De burger is de eerste partner van de politie in de strijd tegen de criminaliteit.

Onze voorstellen:

bevraging van de bevolking over hun bekommernissen;
Jaarlijkse evaluatievergadering van de BIN’s met inventaris van hun vragen en behoeften;

 

Efficiënte en kwalitatieve dienstverlening

De N-VA wil inzetten op een efficiënte en kwalitatieve dienstverlening door:

de schaal van politiezones te vergroten;
Police-on-web en digitale communicatie met de politie ;
investeren in digitalisering en nieuwe technologieën.

 

Onze voorstellen:

Uitbreiding van de politiezones en verbetering van de interactieve samenwerking met naburige zones.
Beperken van de aanrijtijden bij vraag naar politiehulp.

Police-on-web bestaat sedert 2007. N-VA Deinze pleit voor een actieve promotie voor aangifte kleine criminaliteit en registratie “afwezigheden tijdens de vakantie”.

 

Investering in digitalisering en nieuwe technologieën :

Ondersteuning van het in 2018 op te starten lange termijn project “Intelligent Policing” en voorzien in aangepaste opleiding.
Aankoop van bodycams voor de interventiepolitie;
Inzet van drones bij observatieopdrachten en massamanifestaties.
Verdere uitbouw ANPR-netwerk op het grondgebied van Deinze.

 

DE ORDE HANDHAVEN

Creëren van een cultuur van bestuurlijke handhaving

De gemeente kan een cruciale rol spelen om te vermijden dat er criminele activiteiten op haar grondgebied worden ontwikkeld. Het ontwikkelen van een cultuur van bestuurlijke handhaving is essentieel.

‘Voorkomen is beter dan genezen’ is de leidraad. Het is cruciaal dat de stad weet wie er op haar grondgebied woont, er (duurzaam) verblijft en wie er activiteiten ontplooit. De ervaring leert dat, naarmate de cultuur van bestuurlijke handhaving meer ingang vindt, ambtenaren ook meer expertise ontwikkelen in het herkennen van verdachte patronen en er proactief op kunnen inspelen.

Het gebruik van preventieve instrumenten:

Verzameling van informatie over diverse economische activiteiten binnen de grenzen van de Privacy-wet in samenwerking met bestaande openbare databanken (bv. Kruispuntbank van ondernemingen) en via de coördinator van de integrale veiligheidscellen.
Bepaalde activiteiten onderwerpen aan een strikt vergunningsbeleid (bv. de wildgroei van nachtwinkels).

De N-VA ziet ook op het repressieve vlak een grotere rol weggelegd voor de stad. Hier is het de bedoeling om meer repressief tegen bepaalde toestanden of feiten op te treden.

Onze voorstellen:

Invoeren van een combi-taks, of een belasting op het vervoeren van personen met een politievoertuig  (bv. bij openbare dronkenschap of na slagen en verwondingen).
Een GAS-boetebeleid met zin voor nuance en relativering (bv. geen tolerantie voor wildplassen of abnormaal nachtlawaai).
Controle op de naleving van de door de stad opgelegde voorwaarden en verplichtingen (bv. verkoop van alcohol aan -16 jarigen in nachtwinkels naleven, van exploitatievergunningen in de horeca, verplichte installatie van camera’s). 
Flexacties in samenwerking met andere diensten (RSZ, Sociale Inspectie en DVZ ).
Invoeren van een vergoeding voor handhavingsmaatregelen (plaatsen van een wielklem, bewarende stalling van auto’s en fietsen, etc.).

 

BLIJVEN INZETTEN OP EEN GEMEENTELIJK BRANDWEERBELEID

De brandweer is een bevoegdheid  van de zoneraad en van het zonecollege, hoewel er ook een rol voor de stad is weggelegd. De werking van de brandweer kan beoordeeld worden door de gemeenteraad (bv. de begroting). Ook de bespreking van de risicoanalyse en de zonale doelstellingen in het meerjarenbeleidsplan gebeurt het best in de gemeenteraad in een open debat.

Onze voorstellen:

Het promoten van rookmelders bij de bevolking
Schenken van een rookmelder bij de inschrijving van een nieuwe inwoner.
Het stimuleren van het engagement als vrijwilliger bij de brandweer door vacatures aan de bevolking ter kennis te brengen en dienstvrijstelling te geven aan stadspersoneel bij een oproep voor een interventie.
Het promoten van reflecterende huisnummers

Ruimtelijke ordening 2024

Vlaanderen is een lappendeken op het vlak van ruimtelijke ordening. Ook Deinze en Nevele zijn in het verleden niet gespaard van de verrommeling van het landschap. Lintbebouwing en verharding van de oppervlakte blijven toenemen.

Tegelijkertijd neemt de behoefte aan betaalbare woningen en voorzieningen toe: de gezinnen worden steeds kleiner en het aantal Vlamingen neemt toe.

Als we rekening willen houden met die maatschappelijke tendensen, is het noodzakelijk om het beleid inzake ruimtelijke ordening de goede richting uit te sturen. Die ligt klaar met de bouwshift: het plan om de open ruimte te vrijwaren en onze kernen te versterken. Als we kwalitatief verdichten en de bebouwde ruimte efficiënter te benutten, versterken we onze stads- en dorpskernen. Dat betekent niet minder bouwen, maar wel slimmer en elders ruimte te sparen.

Er is nood aan een duidelijk en krachtdadig beleid dat zorgt voor een ruimtelijke ordening die de schaarse open ruimte vrijwaart. Door in te zetten op slimmer ruimtegebruik, kwaliteit en efficiëntie moeten we onze stadskern en onze 17 dorpskernen versterken.

Het noorden van Deinze samen met Nevele vormt een grote groene open ruimte. Ook in het zuiden van Deinze is er een mooi open gebied. Deinze, Petegem en Astene vormen de kern van het verstedelijkt gebied waar 70% van de Deinzenaars woont. Met Nevele erbij is maar liefst 80% van de fusiestad groene, open ruimte. Ook de grote Leieruimte is een buitengewone troef van onze stad. Dit moeten we koesteren. Voor elk gebied willen we een aangepaste ontwikkeling. We leggen dit vast in een duidelijke ruimtelijke visie op de fusiestad. We stellen hiervoor de nodige Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP) op. We communiceren hierover met de bevolking en zorgen voor een voldoende draagvlak.

Klimaatverandering heeft ook een impact op ons ruimtegebruik. Het is dus belangrijk om voldoende groene ademruimte te behouden in de bebouwde omgeving. Door een halt toe te roepen aan de verharding en meer plaats te voorzien voor groen en water, moeten we in de toekomst beter gewapend zijn tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden.

 

Vlaanderen heeft de nodige beleidskaders, regelgeving en ondersteuning voorzien om Deinze meer handvaten te geven. Maar het maakt de opgave niet minder groot en vraagt om(moeilijke keuzes vanuit een gedragen langetermijnvisie voor resultaten die niet meteen zichtbaar zijn. N-VA Deinze wil deze nieuwe bestuurstermijn gebruiken als hefboom en publiek ondernemerschap tonen om zowel te verdedigen wat we doen als te kaderen waarom we dat doen.

 

onze aanpak

VERSTANDIG VERDICHTEN: KERNVERSTERKING DOET MEER MET MINDER RUIMTE

In het verstedelijkte gebied zorgen we voor  een goed evenwicht tussen bebouwing en kwalitatieve publieke ruimte zodat deze leefbaar blijven en aangenaam om in te wonen.

We stimuleren verdichting en ontwikkeling binnen het centrum en de bestaande woonkernen, zodat het landelijke en open karakter van de  groene deelgemeenten wordt gevrijwaard.  Cruciaal hierbij is ruimte voor kleinschalige handel, sociale voorzieningen zoals kinderopvang en onderwijs, speelpleinen, publiek groen en een veilige inrichting van de wegenis en openbare ruimte. We zorgen ervoor dat de bebouwing aansluit op de bestaande infrastructuur van riolering, wegen, openbaar vervoer, postbedeling, onderwijs, etc.

De herbestemming van oude industriële sites moeten maatwerk zijn, waarbij een evenwicht gezocht wordt tussen wonen, mobiliteit, recreatie, kleinhandel, ambacht en overige economische activiteiten.

Ook in de meer landelijke dorpen van Deinze en Nevele kan verstandig worden verdicht. In de dorpskernen kunnen alternatieve woonvormen en gesloten bebouwing plaats bieden aan de toename van de bevolking. Met een lokaal ontmoetingscentrum, buurtwinkels, een bushalte,… creëert men voldoende draagkracht voor leefbare dorpsgemeenschappen.

Het is  belangrijk dat men bij de ontwikkeling van nieuwe woongebieden een goede mix weergeeft van de samenleving voor diverse types van wonen.

 

Onze voorstellen:

N-VA wenst verkavelingen met voldoende publieke ruimte, groen en  speelpleinen, voldoende sociale woningen, voldoende diversiteit tussen kleinere en ruimere wooneenheden, appartementen, … Deze verkavelingen sluiten aan bij de centrale publieke functies en het kerngebied via openbaar vervoer, en/of via wandel- en fietswegen.
We herwerken de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening waarbij aandacht is voor voldoende parkeergelegenheid en ruimte voor deelvervoer bij nieuwbouw of structurele verbouwing
We verdichten door nieuwe woonvormen te stimuleren: kangoeroewoningen, generatiewoningen, meergezinswoningen in gesloten landbouwbedrijven…
We voeren een activeringsbeleid voor leegstaande gebouwen en onbebouwde percelen om de druk op de open ruimte te verminderen. Leegstaande bedrijfspanden en winkels of braakliggende terreinen kunnen tijdelijk een alternatieve invulling krijgen om de leefbaarheid te verbeteren.
We maken optimaal gebruik van het bestaande ruimtebeslag door meer in te zetten op de (her)ontwikkeling van verlaten of verouderde sites en onderbenutte terreinen.
We stimuleren functieverweving (wonen boven werk of winkel) in onze bouwvoorschriften.
We gaan voor meervoudig ruimtegebruik en het delen van ruimte door bv. bedrijfsparkings en sportzalen na de reguliere uren open te stellen voor het publiek
We maken werk van de definitie en de uitvoering van een kerkenherstemmingsplan.

 

de vlaamse OPEN EN GROENE RUIMTE STIMULEREN

We versterken de Vlaamse open en groene ruimte door natuurontwikkeling, landschapsbeheer en een leefbaar platteland met voldoende plaats voor natuur en zachte recreatie. De N-VA steunt de ontwikkeling van het stadsbos en wil een soortgelijk initiatief in de deelgemeenten van Nevele.

Voor bouwzones die de open ruimte bedreigen of slecht gelegen zijn zoals in overstromingsgevoelig gebied, zoeken we alternatieven die beter aansluiten bij de kernen en voeren we op lange termijn een uitdoofbeleid.

We verankeren het vrijwaren van de open ruimte in ons omgevingsbeleid: van planniveau tot vergunningsniveau en handhaving. We stellen een plan (RUP) op voor de open ruimte om bouwvrije zones, stiltegebieden en openruimteverbindingen af te bakenen en leggen dat vast in de ruimtelijke planning waar landbouw, natuur en recreatie elkaar vinden.

We zorgen ervoor dat niet langer in overstromingsgevoelige zones en natuurverbindingen wordt gebouwd.

We nemen gerichte maatregelen om open ruimte te herstellen.

In strategische landbouwzones voeren we een actief grondbeleid, zodat de landbouw er leefbaar blijft.

 

Onze voorstellen:

Behoud van de openruimte corridor tussen Astene en Deurle en tussen Petegem en Machelen. De woonlinten in de noordelijke en zuidelijke openruimtegebieden van Deinze en Nevele worden niet verder verdicht.
In de landelijke dorpskernen wordt de groene ruimte maximaal behouden.
We zoeken alternatieven voor de verharding in de openbare ruimte (groene kerkhoven, parkeerterreinen, bermen, …), ook in dichter bebouwd gebied.
We kiezen voor meer groen in de stad: straten, pleinen, buurtparkjes worden zo aangename ontmoetingsplekken en bieden plaats aan spelende kinderen. We stimuleren bebloemingsacties, groene geveltuintjes.
We vormen het Ruimtelijk Structuurplan om tot een echt beleidsplan, met focus op de open groene ruimte rondom het kleinstedelijk gebied en de deelkernen. Natuurgebied en open landbouwgebied krijgen een planologische verankering in een uitvoeringsplan ‘open ruimte’.
We verdichten niet in landelijk gebied.
We gaan het oneigenlijk gebruik van landbouwgebied actief tegen om landbouwgrond voor de (familiale) landbouwer betaalbaar te houden.

 

HET RUIMTEGEBRUIK OPTIMALISEREN

De N-VA wil het ruimtegebruik optimaliseren door een geïntegreerde aanpak van ruimtelijke ordering, mobiliteit, leefmilieu en economie en het maken van ruimtelijke keuzes vanuit een breed gedragen langetermijnvisie

EEN GEÏNTEGREERDE AANPAK VAN RUIMTELIJKE ORDENING, MOBILITEIT, LEEFMILIEU EN ECONOMIE

De N-VA pleit voor een geïntegreerd beleid voor de omgeving: ruimtelijke ordening, leefmilieu, natuur en mobiliteit moeten in rekening gebracht worden. We optimaliseren het ruimtegebruik door een geïntegreerde aanpak over de verschillende beleidsdomeinen en door (voortvarende) keuzes vanuit breed gedragen langetermijnvisie om de bouwshift te realiseren, klimaatrobuust te worden en de biodiversiteit te versterken. Ruimtelijke ordening is meer dan enkel gebouwen. Wat zich daarin afspeelt heeft effecten op het leefmilieu, mobiliteit, energieverbruik en de uitstoot. Het minimum is de stilstand, propere lucht, zuiver water en meer bos dichtbij huis. Een integrale aanpak voor de lange termijn is dus cruciaal.

Het netwerk van voetpaden, wandelroutes, fiets- en autowegen verbindt buurten met functies zoals wonen, winkelen en werken. De N-VA ziet dat netwerk en de publieke ruimte als een brug tussen mensen en gemeenschappen en vindt het daarom normaal dat ruimtelijke ontwikkelingen hiermee rekening houden .

Bij grotere bouwprojecten leggen we in de bouwvergunning voorwaarden op via een lokaal reglement. Met  verplichtingen rond sociale woningen, een buurtlokaal, een openbaar park, een sorteerstraat, elektrische laadpalen, voetgangers- en fietsdoorsteken, parkeerplaatsen …. Daardoor krijgt de omgeving niet alleen de lasten, maar ook de lusten van de nieuwe ontwikkeling, wat de leefkwaliteit van de hele buurt verhoogt.

We zetten in op de uitbouw van een functioneel en recreatief netwerk van trage wegen, zowel in de woonwijken als in de open ruimte. Concreet wil N-VA Deinze de bestaande bedrijventerreinen optimaliseren.

Onze voorstellen:

Elk stadontwikkelingsproject wordt integraal beoordeeld op multimodale bereikbaarheid, groen, aantrekkelijkheid/leefbaarheid van de directe omgeving, stimuleren van zacht verkeer, verweven van functies en doelgroepen, betaalbaarheid, (sociale) dienstverlening…
We maken gebruik van voorwaarden en lasten in de vergunningverlening om wie op strategische locaties in onze kern mag bouwen te laten bijdragen aan een kwaliteitsvollere leefomgeving met meer publieke en groene ruimte, nieuwe doorsteken voor zacht verkeer, deelmobiliteit, publieke laadpalen en architectuur die ons karakter bewaart en sociale cohesie en ontmoeting stimuleert.
We combineren ruimtelijke ordening, leefmilieu en landbouw bij één enkele schepen.
We begeleiden de sluiting van de overwegen langs de spoorlijn 75 Gent – Kortrijk, met flankerende maatregelen, en vooral aan de Molenstraat en de Nachtegaelstraat;

 

RUIMTELIJKE KEUZES MAKEN VANUIT EEN BREED GEDRAGEN LANGETERMIJNVISIE

Voor de N-VA is het essentieel dat keuzes gemaakt worden volgens een maatschappelijk gedragen visie op lange termijn. Omdat democratie en inspraak basisrechten zijn van elke burger moeten we meer investeren in overleg: overleg met de buurt en de bewoners, het middenveld (natuur, landbouw, bedrijfsleven, … ).Inspraak en participatie bij de start van de besluitvorming moeten leiden tot de juiste keuzes en creëren een groter draagvlak.

We formuleren een heldere ruimtelijke visie op ons grondgebied met de blik op een lange termijn van 30 jaar of meer. Dat wordt een wervend toekomstbeeld en de routebeschrijving daarheen, los van de beperkingen of knelpunten op vandaag.

 

Concreet wil N-VA Deinze:

Grote projecten met een belangrijke ruimtelijke impact worden vooraf grondig getoetst aan hun leefbaarheid en aan de draagkracht van de omgeving. De effecten op mens en milieu moeten op een correcte manier in beeld worden gebracht. Een kosten-batenanalyse moet ook de alternatieven onderzoeken, wat eventueel resulteert in bijkomende voorwaarden.
Opwaarderen van adviesraden en inspraak: de gemeente betrekt deskundige en onafhankelijke adviseurs in de Gecoro, de mobiliteitsraad en de adviescommissie toegankelijkheid zodat die raden een meerwaarde bieden aan het lokale ruimtelijk beleid. De gemeente betrekt de burgers vooraf bij haar beslissingen. Ze motiveert en communiceert die beslissingen ook terug naar de inwoners.
We snijden geen open ruimte meer aan en bouwen niet op afgelegen locaties die ver verwijderd zijn van openbaar vervoer en voorzieningen wat de autoafhankelijkheid zou doen toenemen.

 

Een belangrijk onderdeel van een gedragen ruimtelijk beleid is een rechtvaardige handhaving en een goede communicatie. Waarbij men op een objectieve en transparante manier prioriteiten stelt en bouwmisdrijven ook effectief van in het begin aanpakt.

Financieel beleid 2024

Deinze functioneert met het geld van de burger. Met dat geld moet omzichtig worden omgesprongen. Een transparant financieel beleid, met een begroting in evenwicht is dan ook cruciaal. Daarbij moeten we, zeker in de huidige budgettaire context, keuzes durven maken. Als N-VA willen we nadrukkelijk inzetten op verantwoorde, toekomstgerichte investeringen en besparen op exploitatie. Blijven investeren is noodzakelijk, terwijl het overheidsbeslag beperkt moet worden. Op deze manier kunnen belastingen laag gehouden worden of verlaagd worden. De stad moet in haar werking streven naar de grootst mogelijke efficiëntie, effectiviteit en zuinigheid.

De N-VA wil werk maken van structurele maatregelen. Daarbij moet elk ander beleidsdomein en elke andere lokale overheidsorganisatie betrokken worden. De fusie van Deinze en Nevele biedt de mogelijkheid om via schaalvergroting zulke structurele maatregelen te treffen.

Een goed financieel beleid is bovendien gebaseerd op feiten en analyses en houdt rekening met zowel de korte als de lange termijn. De Beleids- en Beheer Cyclus (BBC) dient hierin strikt gevolgd te worden.

Tot slot moeten we het financieel beleid zowel voor de eigen organisatie als voor de burgers simpel houden. Eenvoud en transparantie zijn de kernbegrippen. Het AGB Deinze wordt ingezet als een nuttig beleidsinstrument.

Ook een gezond beheer van de eigendommen van de stad behoort tot de plichten van het bestuur.

ONZE AANPAK

Een slanke dagelijkse werking

Een financieel gezonde gemeente heeft wat de N-VA Deinze betreft de uitgaven onder controle en creëert ruimte om te investeren:

UITGAVEN ONDER CONTROLE

Zoals elke goede huisvader moet ook Deinze zijn rekening op orde hebben. De eerste grondregel daarbij is om niet meer uit te geven dan er binnenkomt. De gemeentelijke uitgaven moeten strikt onder controle worden gehouden. Via de BBC wordt elke uitgave en elk budget elk jaar opnieuw tegen het licht gehouden, en wordt er bezuinigd waar mogelijk, zonder de dienstverlening af te breken.

Onze voorstellen:

We organiseren aan het begin van de legislatuur uitgaventoetsingen. We lijsten elke (significante) uitgave, subsidie en premie op en toetsen die aan het oorspronkelijke doel. Zo kunnen we bij het opstellen van het nieuwe meerjarenplan elke euro zo efficiënt en effectief mogelijk besteden.
Strikte budgetopvolging. Terechte budgetoverschrijdingen worden steeds elders gecompenseerd;
Elke beleidsverantwoordelijke dient periodiek zijn beleid financieel te verantwoorden in een budgetcontrole;
Alle beleidsbeslissingen met financiële impact worden vergeleken met gelijkaardige projecten of beslissingen in andere gemeenten (= benchmarking);
Het Beschikbaar Budgettair Resultaat dient steeds positief te zijn en het resultaat wordt vergeleken met de Belfius cluster.

RUIMTE CREËREN OM TE INVESTEREN

Niettegenstaande vele grote bouwprojecten die momenteel reeds gerealiseerd zijn, zullen investeringen en onderhoud noodzakelijk blijven, bvb in veilige fietsinfrastructuur. Deinze kan investeringen niet volledig met de eigen middelen betalen. Als we een gezond investeringsbeleid willen voeren, dan moeten we als lokale overheid een beroep kunnen doen op leningen. Om die nieuwe leningen te kunnen financieren en de huidige te betalen, is het realiseren van een overschot op het werkingsbudget een noodzakelijke voorwaarde. Besparen op de werking om te kunnen investeren, is een hoeksteen van ons financieel beleid.

N-VA Deinze pleit voor een algemeen beleid van kostenverlaging zodat de nodige overschotten gerealiseerd worden om de huidige schuldenberg verder af te bouwen. Zonder de onroerende voorheffing en de opcentiemen op de personenbelasting te verhogen en zonder te raken aan pensioen- en andere reserves, willen we tekorten ombuigen naar een overschot. En dat door erg zuinig om te springen met de beschikbare middelen. Dat overschot – en die van de volgende jaren – gebruiken we om onze schuldenlast uit de vorige legislatuur af te bouwen.

 

Een ambitieus en betaalbaar investeringsbeleid

Een ambitieus en betaalbaar investeringsbeleid wordt voor N-VA Deinze gekenmerkt door:

investeringen die afgestemd zijn op wat stad Deinze kenmerkt en sterk maakt;
duurzame infrastructuur, ook voor de volgende generatie;
een transparante financiering.

INVESTERINGEN AFGESTEMD OP DE LOKALE IDENTITEIT

De N-VA wil inzetten op een doordacht investeringsbeleid. Daar heeft de Deinzenaar recht op. Hierbij moeten we rationaliteit aan ambitie koppelen. We focussen onze investeringen gericht en in functie van een duidelijk toekomstbeeld.

We bekijken hoe we ons als gemeente het best op de kaart willen en kunnen zetten en bakenen ons gemeente-profiel strikt af. Onze lokale identiteit en geografische opportuniteiten gebruiken we hier als leidraad. Deinze is een verstedelijkte kern met een sterke lokale economie en een belangrijk landelijk karakter. Wat we willen en kunnen zijn, bepaalt wat we nodig hebben en wat net niet.

N-VA Deinze pleit ervoor om de investeringsbehoeften af te stemmen met de buurgemeenten en Gent. Zo kan gezocht worden naar een complementair aanbod aan voorzieningen.

We durven de huidige bestemming van elke gemeente-eigendom te wijzigen en daarin te investeren waar nodig. In lijn met de beleidskeuzes die we als bestuur willen maken, kunnen bepaalde eigendommen zo een passendere bestemming krijgen.

DUURZAME INFRASTRUCTUUR, OOK VOOR DE VOLGENDE GENERATIE

N-VA Deinze wil een duurzaam beleid over meerdere legislaturen voeren, dat ook op lange termijn houdbaar en betaalbaar is. Daar moet nu, zeker bij investeringen, al rekening mee worden gehouden. Bij het becijferen en goedkeuren van investeringsprojecten nemen we alle toekomstige kosten mee in de analyse. Investeringen brengen gedurende hun gebruiksperiode immers ook exploitatiekosten zoals onderhoud en uitbating met zich mee. Ook voor die kosten moeten middelen worden voorzien.

We onderhouden het gemeentelijk patrimonium. Het basispatrimonium, zoals wegen en groenvoorzieningen, wordt regelmatiger onderhouden.

We focussen met onze investeringen op zaken die een echte lokale meerwaarde voor de burgers creëren (economisch, maatschappelijk, toeristisch,…). Zo zorgen we voor een vergroening van de markt en de diverse dorpskernen. Waar publieke ruimte een meerwaarde vormt voor immobiliënprojecten vragen de ontwikkelaars om bij te dragen in de aanleg van de publieke ruimte (bvb parken) of publieke infrastructuur (bvb laadpalen of parkeerplaatsen voor deelauto’s).

Het patrimonium wordt in kaart gebracht en een bestemmingsmasterplan ervoor uitgewerkt. Voor alle gebouwen wordt een energie-audit voorzien.

TRANSPARANTE FINANCIERING

Wat ons betreft heeft de burger alle recht om het volledige financiële plaatje van de investeringsprojecten te kennen en moet dat ook op een transparante manier worden opgenomen in de budgetten.

N-VA Deinze pleit ervoor om behoedzaam om te gaan met het investeren via allerlei nevenentiteiten zoals Autonome Gemeentebedrijven en onderliggende vennootschappen. Eventuele fiscale motieven die hier spelen moeten legitiem blijven en complexe constructies zijn wat ons betreft uit den boze. De publieke controle moet altijd op een eenvoudige manier mogelijk blijven.

Een houdbaar schuldbeleid is voor de N-VA:

begrensd
geen plat doorschuifbeleid
aangepast aan de beste voorwaarden

 

Ons voorstel :

Jaarlijks wordt een gemeenteraad georganiseerd waarbij de dienst financiën op een heldere en niet-technische manier met de burger communiceert in twee richtingen.
De samenvatting hiervan wordt beperkt tot heldere sleutelbegrippen en leesbare boordtabellen. Enkele sleutelparameters zijn: schuldgraad, personeelsbezetting, realisatiegraad investeringen, inkomsten versus uitgaven, …

 

Een houdbaar schuldbeleid

BEGRENSD

Niet alle grote investeringen kunnen zomaar direct betaald worden. Als investerende organisatie is het dus heel normaal om een zekere openstaande schuld te hebben. Vanuit de N-VA zijn we er wel van overtuigd dat hieraan een grens moet zijn. De overdreven schulden van vandaag zijn immers de belastingen (of besparingen) van morgen.

N-VA Deinze pleit voor een schuldplafond en schuldnorm.

De schuld mag niet groter zijn dat de totale inkomsten van één jaar. Dit is een schuldratio van 100%.
De schuld per inwoner mag niet groter worden dan het gemiddelde in het Vlaams Gewest exclusief de grote steden.

Onze voorstellen:

een strikt verbod om werkingstekorten of belastingverminderingen op te vangen met leningen.
het gemeentelijk patrimonium ten gelde te maken, uitsluitend voor schuldvermindering

GEEN PLAT DOORSCHUIFBELEID

Vanuit de N-VA doen we aan politiek om de gemeenschap te verbeteren, in het bijzonder voor de generaties die na ons komen. Het aangaan van schulden mag geen plat doorschuifbeleid zijn naar de toekomst.

N-VA Deinze pleit ervoor om alle vormen van leningen, leasings, en alle andere vormen van financiering, zowel bij de stad als in het AGB te beperken tot een maximale looptijd van 20 jaar. Alle schulden dienen open en transparant aan de inwoner van Deinze gecommuniceerd te worden. De autofinancieringsmarge dient ten allen tijde ruim positief te zijn zodat er voldoende buffer is in de middelen voor onverwachte uitgaven (zoals bvb tijdens de corona-pandemie).

AANGEPAST AAN DE BESTE VOORWAARDEN

Leningsvoorwaarden evolueren voortdurend. Als lokale overheid getuigt het van goed bestuur om die evoluties periodiek op te volgen. Waar mogelijk moeten we inspelen op opportuniteiten om onze leninglasten te optimaliseren, zodat we steeds de beste voorwaarden en de laagste kosten zouden hebben.

N-VA Deinze pleit voor een actief beheer van de schulden van de stad.

 

Aanvaardbare belastingen

Belastingen moeten voor de N-VA aanvaardbaar zijn. Dat betekent:

lager dan vandaag
eenvoudig en beperkt
administratief geoptimaliseerd

EEN LAGERE BELASTINGDRUK

In een land waar de belastingdruk nog steeds bij de hoogste ter wereld behoort, is het essentieel om de belastingen te verlagen. De burgers moeten opnieuw het gevoel hebben dat ze een eerlijke bijdrage leveren aan de dienstverlening en de infrastructuur die ze ervoor in de plaats krijgen. In dat opzicht moeten de lokale besturen —net als alle andere overheidsniveaus— hun steentje bijdragen aan een verbetering van het fiscaal rechtvaardigheidsgevoel.

Onze voorstellen:

een ganse reeks pestbelastingen voor de ondernemer en de burger af te schaffen. Het gaat hier onder andere over niet-sturende belastingen, zoals de belasting op niet geadresseerd drukwerk, de belasting op reclameborden. Ook de verplichte retributie voor de VZW centrummanagement (de promotaks) dient herzien te worden.
Sturende belastingen zetten we in om effectief te sturen. Die belastingen hebben in beginsel geen financieel motief en zijn wat ons betreft louter een instrument om een bepaald beleid te voeren. De inkomsten ervan moeten dan ook besteed worden aan een doel dat verband houdt met de belasting. Voorbeelden hiervan zijn: (speculatieve) leegstandsheffingen, milieuheffingen. Ook de retributie voor inbeslagname openbaar domein wordt nagezien en indien nodig aangepast.

EENVOUDIG EN BEPERKT

Een vaak gehoorde kritiek op ons belastingsysteem is dat er meer uitzonderingen en achterpoortjes zijn dan regels. Enerzijds betekent dit dat wie de fiscale trukendoos kent vaak beter af is dan de anderen, en dat er anderzijds hele administraties moeten worden opgezet om dat kluwen te beheren. De N-VA wil de verrommeling stoppen en de fiscaliteit herleiden tot een eenvoudig en beperkt gegeven.

Onze voorstellen:

het aantal belastingen tot een minimum te beperken en fiscale versnippering tegen te gaan. Zeker alle pestbelastingen en verouderde belastingen dienen afgeschaft te worden.
Het aantal uitzonderingen en vrijstellingen tot een strikt minimum te beperken.
Belastingen zo eenvoudig mogelijk te houden, zowel voor de burger en de ondernemer als voor de administratie. Het inkohieren mag niet duurder zijn dan de opbrengst van de belasting.

ADMINISTRATIEF GEOPTIMALISEERD

Het innen van belastingen moet op een zo efficiënt mogelijke manier gebeuren.

We wegen de opbrengst van elke belasting af ten opzichte van de inningskost voor de lokale overheid. Heffingen die meer kosten aan administratie en invordering dan wat ze opbrengen, schaffen we af.

We hanteren in onze belastingreglementen criteria die eenvoudig controleerbaar zijn, en dit met een zo min mogelijke administratieve last.

N-VA Deinze pleit voor een eigen gemeentelijke digitaal loket, waarop belastingplichtigen hun aangifte en betaling digitaal kunnen afhandelen.

 

Een verantwoorde subsidiepolitiek

Subsidies moeten voor de N-VA:

transparant en objectief zijn
niet vanzelfsprekend zijn; het beste instrument hoort op de beste plaats
ook zelf verworven worden door de gemeente

INZETTEN OP TRANSPARANTIE EN OBJECTIVITEIT

Nog al te vaak heerst er rond subsidies een sfeer van schimmigheid, waarbij het onduidelijk is wie hoeveel subsidies krijgt, waarom de ene meer en de andere minder of geen subsidies krijgt en wat er nu juist met die subsidies gebeurt. De N-VA staat daarentegen voor een transparant subsidiebeleid waarbij objectieve criteria primeren.

Onze voorstellen:

het vermijden van meerdere parallelle subsidiestromen aan eenzelfde vereniging. We maken gebruik van de subsidiedatabank van de Vlaamse overheid.
het afleggen van verantwoording op basis van bepalingen in de subsidiereglementen. Die kunnen onder meer gaan over de besteding van de subsidies en de werking van de organisatie. Zo responsabiliseren we onze verenigingen. Voor wat, hoort wat. Binnen het subsidiereglement voorzien we de verplichting tot maatschappelijke integratie van zwakke medeburgers, zoals nieuwkomers of personen met een beperking. We voorzien ook spelregels rond het promoten van de Nederlandse taal en de Vlaamse identiteit;
objectieve subsidiereglementen op basis van objectieve criteria.
afschaffen van subsidies op naam.

HET BESTE INSTRUMENT OP DE BESTE PLAATS

Subsidies zijn niet de enige mogelijkheid om verenigingen en innovatieve burgers te ondersteunen. Het toekennen ervan mag dan ook geen evidentie worden. Als bestuur moet men altijd nadenken over wat het beste instrument is om het vooropgestelde doel te bereiken.

N-VA Deinze pleit voor het uitbouwen van alternatieve ondersteuningsmechanismen zoals

het toekennen van renteloze leningen aan verenigingen.
het  verhuren of in concessie te geven van eigen infrastructuur aan verenigingen die er nood aan hebben. Zo kunnen meerdere verenigingen deze infrastructuur gebruiken. Ook het ter beschikking stellen van gemeenschappelijke uitrusting.
Tijdelijke en financieel verantwoorde borgstellingen, met beheerste risico’s en verantwoording.

DE EIGEN VERWERVING VAN SUBSIDIES OPTIMALISEREN

Als goede huisvader is het aan het gemeentebestuur om niet enkel subsidies te geven, maar ook zelf alle mogelijkheden voor de externe financiering van projecten te bekijken. Nog al te vaak worden subsidiemogelijkheden echter niet benut. We behoeden ons er evenwel voor om bepaalde projecten op te zetten, louter en alleen om subsidies binnen te halen.

N-VA pleit voor de aanstelling van een subsidieambtenaar, of het toewijzen van deze taak binnen de administratie aan een specialist, of iemand die zich daarin wil specialiseren.

Onderwijs 2024

Deinze is een scholenstad met veel basis- en middelbaar onderwijs. Echter, enkel voor gemeentelijke scholen heeft de stad zelf inspraak. Meer concreet hebben we kleuterscholen, basisscholen en academies deeltijds kunstonderwijs waar de stad de eindverantwoordelijke is. Dit moeten we meer gaan gebruiken als een échte troef. Gemeentelijke scholen zijn volledig ingebed in de lokale gemeenschap. Een gemeentelijke school is een spil van de lokale samenleving, en we willen er met N-VA voor zorgen dat dit ook het geval is na de schooluren.

 

Op beleidsmatig niveau wil de N-VA dus vooral inzetten op twee belangrijke zaken: (1) kwaliteitsvol, ambitieus en excellent onderwijs in onze gemeentescholen van Nevele en Landegem en (2) de andere scholen zo sterk mogelijk ondersteunen vanuit onze flankerende rol.

  

De N-VA wil dus allereerst volop inzetten op het maximaal openstellen van alle onderwijsinfrastructuur. We hebben de afgelopen legislatuur nog nooit zoveel geïnvesteerd in schoolinfrastructuur en in ruil voor dit vele belastinggeld willen we dat de schoolgebouwen nog meer de spil worden van de lokale samenleving tijdens en na de schooluren. Zo kunnen we ook deeltijds kunstonderwijs verder uitbreiden naar Nevele en Landegem. Meer concreet kunnen er muziek-, dans-, woordlessen doorgaan in deze gebouwen na de schooluren. Daarnaast kunnen de gebouwen ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld het sport-, cultuur- en verenigingsleven.

De N-VA wil ook binnen de bevoegdheden van de gemeente werken aan kwaliteitsvol, bereikbaar en toegankelijk onderwijs voor elk kind ongeacht hun thuissituatie en rekening houdend met de capaciteiten van elk kind. Als gemeentebestuur zijn we het schoolbestuur van de gemeenscholen. We moeten dus streng toezien op kwaliteitsvol, excellent en uitdagend onderwijs waar we de lat hoog durven leggen. We maken hiervoor maximaal gebruik van de nieuwe minimumdoelen. Meer concreet leggen we de focus terug op de basiskennis: Nederlands en wiskunde. Dit zijn namelijk de vakken die alle andere vakken mogelijk maken. Leerlingen moeten het Nederlands voldoende beheersen. Dat is een kwestie van gelijke onderwijskansen. Daarom zet het gemeentebestuur sterk in op de KOALA-testen (taalscreening). Als uit deze testen blijkt dat leerlingen ondermaats scoren, krijgen zij een écht taalbad waar zeer intensief aan het Nederlands wordt gewerkt.

De stad moet hierin een regierol opnemen zodat scholen niet verder opgezadeld worden met meer planlast. Zij moeten namelijk kunnen focussen op hun kerntaak: lesgeven.

De N-VA wil ook binnen de bevoegdheden van de gemeentescholen werken aan kwaliteitsvol en bereikbaar en toegankelijk onderwijs voor elk kind ongeacht hun thuissituatie en rekening houdend met de capaciteiten van elk kind.

ONZE Aanpak

Open scholen

Nevele heeft kleuter- en basisscholen van het gemeenschapsonderwijs en katholieke onderwijs en evenzeer ook gemeentescholen. Daar ligt een grote troef want gemeentelijk onderwijs biedt kansen voor de fusiestad. Deinze kan zich als onderwijsstad meer profileren en kan bovendien van de gemeentelijke schoolinfrastructuren gebruik maken om het deeltijds kunstonderwijs uit te breiden in Nevele en Landegem.

Die structuren moet men bovendien verder kunnen uitbouwen en gebruiken voor verdere stedelijke recreatie: alle scholen moeten de kans krijgen hun infrastructuur ter beschikking te stellen voor sport- en cultuurverenigingen! De stad neemt hierin waar nodig een regierol op zich om duidelijke afspraken en regelingen te treffen. De school is daarbij niet alleen verantwoordelijk voor de infrastructuur maar het is een gedeelde verantwoordelijkheid met de gebruiker.

In Nevele moeten we ook een onderzoeken we ook hoe we de kunstacademies verder kunnen uitbreiden We kunnen daarvoor de infrastructuur van de gemeentescholen gebruiken. Natuurlijk moeten we voorzichtig omgaan met muziekinstrumenten en andere materialen, een degelijke infrastructuur met een aantal aparte afgesloten opbergruimtes is dan ook noodzakelijk!

LOKAAL Flankerend onderwijsbeleid: Onderwijs sterk ondersteunen voor kwaliteitsverhoging

De schepen van onderwijs dient te fungeren als een brugfiguur tussen alle onderwijsvormen en niveaus. De schepen dient het centrale aanspreekpunt te zijn voor alle scholen en dient als centraal aanspreekpunt de noden van alle scholen in acht te nemen. De bevoegde schepen dient overkoepelend werken te stimuleren. Wat men samen doet, doet men beter. Zo kan men gezamenlijk deelnemen aan activiteiten rond sport en cultuur, gezamenlijk een theatervoorstelling aandoen, hierbij kan men ook gebruik maken van de infrastructuur van de stad, zoals bijvoorbeeld het Leietheater.

De binnen- en buitenschoolse kinderopvang moet maximaal aan de noden van de leerlingen en hun ouders kunnen voldoen. Een flankerend onderwijsbeleid is ook ondersteuning bieden in opvang.

De stad moet de nodige fietsstructuur onderhouden en uitbouwen voor alle scholen. Zo moet er een veilige fietsverbinding zijn tussen Deinze en Nevele en moet er in elk centrum de mogelijkheid bestaan om veilig met de fiets van en naar de school te geraken. Hierbij willen we conflictvrije trajecten uitbouwen voor scholieren. Concreet wil dit zeggen dat ze zo weinig mogelijk rechtstreeks in contact komen met gemotoriseerd verkeer. Ook de verschillende faciliteiten die Nevele en Deinze aanbieden aan scholen (bibliotheek, sportzalen, zwembad,…) moeten veilig per fiets bereikbaar zijn. De impact van onderwijs op mobiliteit is zeer groot. Waar nodig faciliteert de stad het vervoer van leerlingen van Deinse scholen naar Deinse infrastructuren zoals Leietheater, zwembad, bibliotheek…

Ook uitwisselingen tussen scholen en uitwisselingen van leerlingen willen we als stad stimuleren, zowel naar buitenlandse scholen als onderling. Bijvoorbeeld de verbroedering met Rheinbach kunnen we op dat vlak stimuleren: door leerlingen een talenstage te laten doen in Duitsland verbeteren we hun talenkennis. En ook onderling kunnen we heel wat kennis en vaardigheden uitwisselen.

Anderzijds kunnen de leerlingen ook hun leerveld gaan toepassen op zaken die door de stad worden aangeboden. Leerlingen in de zorg kunnen in de Woonzorgcentra van de stad stagelopen om ervaring op te doen, leerlingen in het toerisme of met een historische interesse kunnen rondleidingen geven aan toeristen of tijdens een activiteit, de stad kan samenwerken met scholen om andere activiteiten te organiseren en bijvoorbeeld de 100-dagen goed te laten verlopen… en ga zo maar door. Deze zaken gebeuren al, en kunnen vanuit het beleid meer ondersteund en gestimuleerd worden.

De schepen van onderwijs neemt een regierol op zich om op basis van de demografische ontwikkelingen toekomstige noden aan schoolplaatsen in te schatten en in overleg oplossingen aan te bieden.

De N-VA wenst dat de schepen van onderwijs een plan uitwerkt voor

Kleuterparticipatie
Leerplichtcontrole
Spijbelpreventie

Kwaliteitsvol en TOEGANKELIJK onderwijs

Het beleid moet er ook op toezien dat er geen oneerlijke concurrentie is tussen scholen. Alle subsidiestromen dienen transparant te gebeuren. In die zin zal de stad erover waken dat het flankerend onderwijsbeleid alle leerlingen ten goede komt. Het is vanzelfsprekend dat de stad de kwaliteit van alle onderwijsvormen monitort en verbetert waar nodig. Zeker in het gemeentelijk en deeltijds kunstonderwijs is dit noodzakelijk. De stad kan in samenspraak met de diverse scholen ook een vormingsaanbod organiseren voor leerlingen en leerkrachten. Overleg is hierbij noodzakelijk zodat er niet aan het doel voorbij wordt gegaan.

Bovendien is de ondersteuning van anderstalige nieuwkomers, mensen met een lage scholingsgraad en beperkte geletterdheid is een kerntaak van de stad. Leerlingen in kansarmoede verdienen evenveel kansen als andere leerlingen, daarom is het aanbieden van huiswerkbegeleiding en taalondersteuning noodzakelijk om de integratie van leerlingen te bespoedigen. Ook de uitrol en samenwerking van LIGO (centra voor basiseducatie) een aspect waar we als stad aandacht moeten aan besteden.

Tot slot blijven we levenslang leren en willen we iedereen meekrijgen in onze samenleving. Daarom bieden we ook cursussen aan senioren om digitaal en op andere vlakken mee te blijven in de snel veranderende maatschappij van vandaag.

Onze voorstellen

Beheer van het scholenpatrimonium, met inbegrip van de gebouwen voor buitenschoolse kinderopvang en onderwijs.
de keuze om bij infrastructuurwerken voor het gemeentelijk onderwijs ook te werken met subsidiëring (70%) door Vlaamse overheid.
een brede school: lokalen zijn ook ter beschikking voor verenigingen.
stimuleren samenwerking scholen rond bepaalde thema’s. Aanbieden van een vorming voor leerlingen en leerkrachten die aan de vraag vanuit de scholen voldoet.
Uitbreiding van de onderwijsraad (Nevele) die advies verleent aan het gemeentebestuur.
Middelen voor huiswerkbegeleiding bij kansarme gezinnen. Huiswerkbegeleiding: kansarme gezinnen ondersteunen, in samenwerking met de stedelijke diensten.
Organiseren van geïntegreerde sportweken op school.
Het organiseren van naschoolse sportactiviteiten (sportacademie), met inbegrip van omnisport.
Verdere uitbreiding DKO muziek en kunstacademie naar Nevele.
School en net-overstijgend organiseren en stimuleren van activiteiten: musicals, toneelvoorstellingen,…  en uitvoerig gebruik maken van de nieuwe locatie: Leietheater
Bevorderen van volwassenenonderwijs en het stimuleren van bijscholen of herscholen van volwassenen.
De stad bewaakt de vrije schoolkeuze.

Bestuurlijke organisatie 2024

EFFICIËNT GEMEENTEBEDRIJF

Iedereen heeft er belang bij dat de gemeentelijke organisatie zo vlot mogelijk werkt. Een goed werkende organisatie is ook gewoon goedkoper. In een veelzijdige organisatie zoals een lokaal bestuur biedt een geïntegreerde aanpak een betere garantie op succes. We pleiten voor een organisatie waarbij de verschillende diensten elkaar aanvullen en versterken en er ook over de beleidsdomeinen heen een gecoördineerd beleid wordt gevoerd. De integratie tussen gemeente en OCMW moet daarbij maximaal worden aangegrepen om tot één effectief geïntegreerde organisatiestructuur en één geïntegreerd lokaal sociaal beleid te komen.

We wensen een slanke organisatie, die gebruikmaakt van eenvoudige en korte procedures en waar snel en doeltreffend wordt ingespeeld op de opportuniteiten die zich aandienen.

We installeren een performant kennismanagementsysteem.

 

Onze voorstellen:

Publieksgerichte diensten bemannen met veelzijdige dossierbeheerders, met elk hun eigen specialisatie en kennis. Ze worden ondersteund door een performante tweede lijn.
Slanke en doeltreffende bedrijfscultuur, die uniform is voor Deinze en Nevele. 
Inwoners als 'klanten' behandelen en benaderen met klantvriendelijke openingsuren.
Dienstverlening naar de minder mobiele inwoner brengen, via mobiel loket.
Evaluatie van de administratieve processen en de verbeterpunten identificeren. Implementatie van een eigen controlesysteem: kernparameters, audit, feedbacksysteem

 

EEN KWALITATIEVE DIENSTVERLENING

Een goede gemeentelijke dienstverlening is voor de N-VA: vriendelijk, vlot en klantgericht; kwalitatief; open en toegankelijk; neutraal en duidelijk. De gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat. In de eerste plaats moet het er dan ook voor die burger zijn.

Neutraal en onpartijdig

De N-VA beschouwt de neutraliteit en onpartijdigheid van de overheid als een fundamenteel onderdeel van onze democratische rechtsstaat. Die neutraliteit en onpartijdigheid worden zichtbaar gemaakt door een neutrale kledingstijl voor personeel dat in rechtstreeks contact komt met onze burgers in de openbare dienstverlening en bij contact met externe partners. Religieuze of ideologische symbolen zijn dus niet toegelaten in deze functies.

OPEN EN TOEGANKELIJK

De overheidscommunicatie moet duidelijk en verstaanbaar, eenvormig, betrouwbaar en eenvoudig raadpleegbaar zijn. Als de overheid die het dichtst bij de burger staat, moet het gemeentebestuur garant staan voor openheid en toegankelijkheid. Toegankelijkheidsdrempels moeten zo veel mogelijk weggewerkt of verlaagd worden.

Onze voorstellen:

Livestreaming van de gemeenteraad 
In eenvoudige en duidelijke taal een leesbaar en beknopt jaarrapport opstellen over wat het bestuur met het geld doet. Ook de niet-financiële experts hebben het recht om te weten wat het lokale bestuur met hun belastinggeld doet. 
Virtueel bezoek aan de gemeentelijke infrastructuur (via website: vergemakkelijkt verhuur, interesse gebruikers buiten gemeente die hoger tarief betalen). 
Gemeentelijk infopunt verder afgelegen van centrum (Nevele).
Digitale dienstencatalogus met vermelding van zaken die men moet meebrengen, kostprijs,...

 

DEINZE DIGITAAL

De N-VA staat voor een kleine, slagkrachtige overheid. De kerntaken die ze uitvoert, voert ze performant uit. Digitalisering en automatisering zijn hiervoor noodzakelijk.

Vertrouwelijkheid en informatieveiligheid zijn uitermate belangrijk voor de overheid om het vertrouwen van de burger te krijgen en te behouden.

 

Onze voorstellen:

Deinze schrijft in op het Vlaamse “Gemeente zonder Gemeentehuis” project: steeds onthaal en waar het kan digitaal. Dit project biedt innovatieve en digitale oplossingen aan om dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken.
Vereenvoudigen: we streven naar een maximale administratieve vereenvoudiging. We schrappen de gemeentelijke tussenkomst wanneer deze geen meerwaarde heeft. Verspilling in processen elimineren we.
Mijn Burgerprofiel: we stimuleren burgers om zoveel als mogelijk via ‘mijn Burgerprofiel’ te werken: gekend, e-inclusief, automatische invulling van gegevens en op maat van de burger. Voorbeelden zijn: digitale aangifte van geboorte, huwelijk, erkenning kind, wettelijk samenwonen, overlijden.
App-gebaseerd meldpunt zoals Fixmystreet of mDesk, volgens het principe: burger signaleert problemen aan de overheid en de burger wordt op de hoogte gehouden van zijn probleem via een mobiele app.
Deinze neemt initiatieven rond Smart City toepassingen.
We zetten volop in op cyberveiligheid.

 

Een performant personeelsbeleid

We willen als gemeente een moderne personeelsbeleid voeren. Hiervoor maken we gebruik van de nieuwe rechtspositieregeling.

We organiseren het aanwervingsbeleid van onze gemeente op een snelle en flexibele manier, zodat we goed kunnen inspelen op de evoluties van de arbeidsmarkt. We willen niet dat capabele kandidaten afhaken omwille van lange selectieprocedures en -termijnen.

Het personeelsbeleid wordt gekenmerkt door:

deskundigheid op de eerste plaats;
een slank en slagkrachtig personeelsbestand;
een flexibele en moderne personeelsorganisatie;
het in elkaar slaan van de handen, over de grenzen van politiek en administratie heen;
een bundeling van administratieve krachten;
personeelsleden als ambassadeurs van het gemeentelijk bedrijf;
de ambtenaar als neutraal persoon.

 

Onze voorstellen

We willen ervaring gemakkelijker laten meetellen evenwaardig aan een diploma.
We maken gebruik van onze lokale autonomie om een aantrekkelijker loonpakket op te stellen voor knelpuntvacatures.
We willen goed presterende ambtenaren belonen  met extra loon of premies.
Indien nodig willen we een gemakkelijker afscheid van statutaire werknemers als er geen plaats meer is voor hen in onze organisatie.
We zorgen voor een actief bijscholingsbeleid.

Asiel 2024

Een sterk lokaal asiel- en integratiebeleid is meer dan ooit noodzakelijk. We willen als bestuur werk maken van een fundamenteel sterk integratiebeleid om ervoor te zorgen dat migratie voor iedereen een positief verhaal wordt. Verwerven van kennis van de Nederlandse taal is een absolute voorwaarde. We bekomen dit door opleiding op maat van het kennis- en opleidingsniveau van de nieuwkomer.

Als Deinzenaar willen we ons steentje bijdragen tot een succesvol asiel- en migratiebeleid. Hierbij zijn we zacht voor zij die onze hulp echt nodig hebben. En hard voor zij die misbruik maken van onze lokale gastvrijheid. We bouwen bruggen naar de diverse gemeenschappen.

We benutten de instrumenten die het Vlaams niveau ons biedt voor inburgering en integratie. Op die manier helpen we nieuwkomers op weg in hun inschakeling in onze lokale gemeenschap. Inburgering, ook in de dorpsstraat, mag niet vrijblijvend zijn. Migratie en integratie moeten in goede banen worden geleid. Zo niet leidt dit tot ernstige maatschappelijke problemen.

We bouwen de LOI af. Voor de N-VA is collectieve opvang in een opvangcentrum de algemene regel. Lokale opvanginitiatieven lijken ons niet de meest wenselijke oplossing. We steunen het federale niveau voor een strenger migratiebeleid dat tot minder instroom leidt.

Sociaal beleid 2024


We maken van Deinze een warme lokale gemeenschap, waar er plaats is voor iedereen. Een sterk sociaal weefsel en een leefbare buurt staan hierbij voorop.  
We laten niemand aan zijn lot over en voeren een geïntegreerd sociaal beleid.  Wie het moeilijk heeft, helpen we verder, tot mensen hun situatie hebben verbetert en weer zelfredzaam zijn. Elke inwoner van de gemeente heeft namelijk bepaalde rechten, maar hier tegenover staan ook plichten. Deze twee principes moeten in evenwicht zijn. 
Vast werk en een eigen woning blijven de beste garanties tegen armoede. 
Tewerkstelling is voor de N-VA een hefboom voor sociale cohesie en maatschappelijke integratie. Tewerkstelling is ook een bron van welvaart en welzijn voor de stad en eigen streek. Op lokaal vlak zien we sociale economie en doelgroepen activering als een hefboom voor de activering personen met afstand tot de arbeidsmarkt. De N-VA wil vooral langdurig werklozen en leefloners activeren. De stad kan daar een vooraanstaande rol in spelen op verschillende manieren.
We verhelpen sociale uitsluiting en vereenzaming door de deelname aan het maatschappelijke en gemeenschapsleven te versterken. Sterke buurtnetwerken zorgen ervoor dat mensen verankerd zijn in hun eigen leefomgeving en dat mensen naar elkaar omkijken. 
Het lokale zorgaanbod moet toegankelijk zijn en focussen op gezondheid, preventie en sensibilisering. En ook voor wie zorgt moet gezorgd worden. 
De N-VA blijft gaan voor een warmhartige lokale gemeenschappen met een sterk sociaal weefsel. We maken van onze stad een plek waar iedereen – gezinnen, senioren, personen met een beperking- zich thuis voelen. 
Binnen elk beleidsdomein houden we rekening met de gezinnen, personen met een beperking, senioren, mensen in armoede en andere kwetsbare groepen. We sluiten niemand uit, en kiezen voor inclusie. Wie wil kan actief deelnemen aan het gemeenschapsleven.
ONZE AANPAK
EEN GEZINSBELEID DAT JONGE GEZINNEN ONDERSTEUNT. 
Om jonge gezinnen te ondersteunen zet N-VA Deinze in op :
- Voldoende flexibele en betaalbare kinderopvang (onthaalouders, kinderdagverblijven, voor- en naschoolse opvang);
- Een plek waar ouders terecht kunnen met hun vragen en zorgen: het huis van het kind;
- Een beleid dat rekening houdt met de verschillende gezinsvormen;
- Het stimuleren van gezinnen om actief deel te nemen aan het maatschappelijk leven.
Onze voorstellen:
- Het inrichten van een digitaal loket kinderopvang als belangrijk hulpmiddel voor jonge ouders.
- De stad voorziet tijdens schoolvakanties kwalitatieve kampen aan een gunstig tarief. Er is echter geen voor- of na-opvang voorzien waardoor de ouders steeds zelf moeten kijken voor oplossingen. We willen die opvang creëren, eventueel met personeel uit de voorschoolse opvang dat tot op heden 10-maanden contracten krijgt. Eventueel aangevuld met jobstudenten.
- We willen een register van co-ouderschap voorzien waardoor kinderen die regelmatig verblijven in de gemeente, toch kunnen genieten van kortingstarief bewoners én op de hoogte worden gehouden van stedelijke initiatieven. 
- We voorzien luiertafels in openbare gebouwen, bij voorkeur in neutrale ruimte en niet enkel op de damestoiletten.
- Tegemoetkoming aan onthaalouders (bij voorbeeld: gratis vuilniszakken).
- Een goede uitbouw, geografisch gespreid en goed bereikbaar van de buitenschoolse kinderopvang met ruime openingsuren, waar de stad een regierol in neemt. 
- In de kinderopvang worden voorrangsregels ingebouwd voor ouders die werken of een opleiding volgen met het oog op tewerkstelling.
- Door de kennis en ervaring van verschillende organisaties te bundelen, biedt het Huis van het Kind  een kwaliteitsvol aanbod. Deze dienstverlening wordt uitgebreid over gans Deinze en Nevele. Zo kunnen ouders op een laagdrempelige manier ergens terecht met al hun kleine en grote vragen over de opvoeding van hun kinderen. 
EEN GOEDE GEZONDHEIDSZORG. 
Wat gezondheidsbeleid betreft, zet de N-VA in op:
- Het bundelen van expertise en het aangaan van samenwerkingsverbanden met lokale gezondheids-actoren; 
- Voldoende zorgaanbod dat voor iedereen toegankelijk is;
- Preventiebeleid;
- Promoten van gezonde levensstijl;
- Eén bevoegde schepen voor welzijn, gezondheid en sociale zaken.
Onze voorstellen:
Expertise bundelen: 
- De bevoegdheden gezondheid, welzijn en sociale zaken bij één schepen.
- eerstelijnszorg-LOGO (Locoregionaal gezondheidsoverleg en -organisatie).
Voldoende en toegankelijk zorgaanbod:
- Hart voor zorg sticker vergemakkelijkt de job van gezondheidsverstrekker in het centrum.
Samen voor een gezonde stad:
- ‘Deinze stopt met roken’. Het opstarten van een campagne om zoveel mogelijk inwoners en personeelsleden van de stad te motiveren om te stoppen met roken. Zelf inrichten van groepssessies.
- We ondersteunen en communiceren Vlaamse preventie- en sensibiliseringscampagnes op vlak van gezondheid 
- Bewaken van gezonde voeding in gemeentelijke diensten (kinderopvang), gezond aanbod in gemeentelijke lokalen, stimuleren van gezond bewegen…
- Stimuleren van buurtmoestuintjes en volkstuintjes.
- Organiseren van een centraal zorgloket in het Sociaal Huis.
- We zorgen voor een Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO). In het GBO bundelen het OCMW, het centrum algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW) de krachten om beter samen te werken.
- We voeren het concept van de ‘gele doos’ in. De doos is vooral bedoeld voor senioren of personen met een chronische aandoening en kan best bewaard worden in de koelkastdeur. 
INCLUSIEF BELEID VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING.
De N-VA kiest voor een inclusief beleid, waarbij aandacht voor de specifieke noden van burgers met een beperking een evidentie is binnen elk beleidsdomein. 
Iedereen moet op een onafhankelijke en gelijkwaardige manier gebruik kunnen maken van alle voorzieningen. Daarom streven we als N-VA integrale toegankelijkheid na. 
We benaderen de vermaatschappelijking van de zorg op een positieve manier. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot buurtvervoer of mantelzorg. De meeste zorgbehoevende personen willen zo lang mogelijk en zo goed mogelijk thuis blijven en geholpen worden.
Daarom zet de N-VA in op : 
- Aandacht voor de specifieke noden van bewoners met een beperking binnen elk beleidsdomein.
- Integrale toegankelijkheid van alle voorzieningen (gebouwen, publieke ruimte),  niet alleen voor mensen met fysieke beperkingen maar ook voor slechtzienden, slechthorenden…
- Ondersteuning van mantelzorgers 
Onze voorstellen: 
- Iedereen moet op een onafhankelijke en gelijkwaardige manier gebruik kunnen maken van alle voorzieningen. Liefst niet via afzonderlijke ingangen, bellen en dergelijke meer.  
- Als stad de European Disability Card gebruiken. Ook stimuleren dat de door Deinze gesubsidieerde verenigingen de kaart aanvaarden (kortingstarief voor persoon met beperking, gebarentolk of persoonlijke begeleider toelaten,…).
- Nagaan of er extra initiatieven kunnen genomen worden voor personen met een beperking. Zo zijn er steeds meer gemeenten waar kinderen met een beperking een eigen werking hebben binnen de kunstacademie.  
- Verder denken we ook aan een prikkelarme kermisnamiddag (aftoetsen nood bij eventuele gebruikers en voorzieningen). De stad ondersteunt verenigingen die activiteiten aangepast aan deze doelgroep aanbieden, zoals Jojo, Dokewa, Chiro, …
- Uitreiken van toegankelijkheidsprijs.
- Het promoten van de sneeuwtelefoon.
- Verdere uitbouw Minder Mobielen Centrale en stimuleren van het delen van aangepaste vervoermiddelen. Maximaal gebruik stedelijke aangepast vervoer, aangepast aan vervoer voor mensen met beperkingen.
- Stimuleren van verenigingen en organisaties om mensen met beperking te integreren in werking en een aangepast aanbod uit te bouwen via het subsidiereglement. 
EEN ONBEZORGDE OUDE DAG VOOR SENIOREN
De N-VA past resoluut voor het negatieve beeld van ouderen als louter zorgbehoevenden. We vertrekken vanuit de mogelijkheden van ouderen en niet van wat ze niet meer kunnen.
De gemeente speelt een belangrijke rol in het tijdig detecteren en ondersteunen van ouderen die (dreigen te) vereenzamen of sociaal geïsoleerd raken.
Seniorenbeleid is een zogenaamd ‘transversaal thema’: het bestrijkt zowat alle beleidsdomeinen en wordt best geïntegreerd gevoerd.
We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente en willen mensen aanmoedigen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, met de nodige zorg. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ouderen binnen de vier muren van hun (aangepaste) woning blijven, vandaar het belang om ook de omgeving af te stemmen op de noden van ouderen. Er kan echter een moment komen dat thuis wonen niet meer lukt en de oudere verhuist naar een assistentiewoning of woonzorgcentrum. Voor de N-VA moeten deze woonzorgcentra betaalbaar en toegankelijk zijn, maar ook een plek waar ouderen zich thuis voelen. Dit houdt in dat ouderen bij voorkeur residentiële zorg in de buurt kunnen vinden. De gebouwen zijn ingebed in ons sociaal weefsel en zijn bij voorkeur flexibel inzetbaar zodat ze gemakkelijk voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.
- Vrijwilligerswerk voor en door senioren stimuleren en brede waaier aan ontspannings- en ontplooiingsmogelijkheden voorzien.
- Vereenzaming en sociaal isolement voorkomen door detectie en ondersteuning
- Ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen, met voldoende ondersteuning.
- Uitbouw van residentiële zorg (aanleun- en zorgflats, WZC)
Onze voorstellen:
- Senioren informeren over mogelijkheden om vrijwilligerswerk binnen de gemeente te doen. 
- Bij de culturele programmatie rekening houden met drempels voor ouderen (niet enkel kostprijs, maar bvb ook tijdstip, bereikbaarheid en toegankelijkheid). Namiddagprogrammatie of cultuur naar zorgcentra brengen zijn opties.
- Thuis in een leeftijdsvriendelijke omgeving zo lang het kan, residentiële zorg in de buurt wanneer nodig. Waar nodig organiseren we dagopvang voor senioren.
- Leeftijdsvriendelijke omgeving door het plaatsen van zitbanken, ook buiten stadscentrum. Het wegwerken van fysieke drempels.
- We organiseren vrijwilligersprojecten met onder andere bezoekdienst, leeshulp, kleine klusjes, vervoer, verjaardagsbezoekjes voor ouderen.
- Uitbouw van een goedemorgen telefoon.
- Systematisch bezoek en rechten verkennen van 80+’ers.
- Sport- en ontspanningsaanbod op maat van ouderen (prijs, tijdstip, bereikbaarheid).
- Behoud van dienst warme maaltijden, klusjesdienst, poetsdienst, voor zover deze niet door alternatieve kanalen aangeboden worden. 
- Uitgifte van seniorengids.
- Seniorenadviesraad verder uitbouwen. Participatie en inspraak van de seniorenadviesraad stimuleren door geregeld contact met bevoegde schepen. Rol van de adviesraad waarderen en herwaarderen: de gelegenheid geven tot advies bij relevante thema’s en projecten en deze ter harte nemen. 
- Begeleiden en coachen van oudere burgers die moeite hebben met de online diensten. We leren hen ermee werken. Zo kunnen ze er in de toekomst zelf mee overweg. In de tussentijd houden we ook de niet-digitale procedures met gelijkwaardige rechten en kansen beschikbaar.
- Uitbouwen van sociaal restaurant gericht naar eenzame senioren en kansarmen. 
- We voeren een beleid op maat van een ‘dementievriendelijke gemeente’. 
- We ondersteunen verenigingen die werk maken van het informeren en/of vorming van senioren: digitale geletterdheid voor GSM en PC, brandveiligheid, valpreventie, ethische onderwerpen zoals levenseinde, dementie…
ARMOEDE STRUCTUREEL AANPAKKEN
Een job biedt nog steeds de beste garantie tegen armoede en vormt een structurele uitweg uit armoede. We zetten dan ook sterk in op de activering in het kader van armoedebestrijding. Voor de N-VA is dit een rechten- én plichtenverhaal.
We voeren een tweesporenbeleid op het vlak van armoedebestrijding. In de eerste plaats focussen we  op preventie van armoede en het vroegtijdig detecteren zodat problemen niet groter worden. Daarnaast ondersteunen we via materiële hulp.
Niet iedereen vindt de weg naar gepaste dienstverlening en ontvangt bijgevolg de hulp niet waarop hij recht heeft. Om dit te voorkomen werken we aan administratieve vereenvoudiging en informeren we proactief. Waar mogelijk proberen we de rechten van cliënten te verkennen en deze zoveel mogelijk automatisch toe te kennen.
We richten ons armoedebestrijdingsbeleid op de doelgroepen die dit het meest nodig hebben. Vandaag richten we onze aandacht vooral op gezinnen met kinderen en bestrijden actief kinderarmoede. 
We realiseren dit door:
Toeleiding naar werk als beste garantie tegen armoede: 
- Gemeenschapsdienst en taalcursus zijn niet vrijblijvend maar een poort tot echte samenleving. 
Ervoor zorgen dat iedereen die recht heeft op steun en dienstverlening deze wel degelijk krijgt: 
- Begrijpelijke brieven/brochures van het OCMW. 
- Vakantieparticipatie: actieve samenwerking met steunpunt Vakantieparticipatie. Om te vermijden dat personen in armoede zelf een dossier moeten opstellen voor het steunpunt, zouden ze zich moeten kunnen richten tot de Stad/OCMW.
Specifieke aandacht voor gezinnen in armoede
- Luierbanken (mensen doneren overschot aan luiers, worden geschonken aan gezinnen die het minder breed hebben)
Vrijetijdsaanbod: zorgen dat mensen de weg vinden naar jeugdbewegingen en sportverenigingen. Kijken hoe drempels daar weggewerkt kunnen worden (financieel/materiaal/…). Gereserveerde plaatsen voor kansarmen en computer ongeletterden. Ook mensen in armoede moeten kunnen deelnemen aan het sport-, cultuur- en het verenigingsleven. We nemen een initiatief rond ‘Buurtsport’ in samenwerking met het expertisecentrum van het ISB
Mensen in energiearmoede zijn vooral gebaat met een structurele verlaging van hun energiefactuur via energiebesparende investeringen. Daarnaast moet het OCMW inzetten op actieve detectie en opvolging van mensen met betalingsproblemen, zodat zij tijdig worden begeleid.
Algemene maatregelen
- Werken aan financiële geletterdheid van jongeren.
- Toeleiden naar laagdrempelige medische zorg.
- Ondersteuning van organisaties die zich inzetten voor de armen.
- Verdere uitbouw sociaal restaurant.
- Inzetten op huisbezoek door maatschappelijke werkers.
- Huiswerkbegeleiding door Katrol 
- We ontwikkelen een materialenbank waar men sportkledij en –materiaal inzamelt, uitleent of aan een lage prijs verkoopt aan kwetsbare gezinnen.
- Toegang tot betaalbare en gezonde voeding is belangrijk. We zetten hiervoor samenwerkingen op met de grootwarenhuizen. 
BESTRIJDEN VAN EENZAAMHEID EN SOCIAAL ISOLEMENT
Eenzaamheid en sociaal isolement zijn vaak verborgen kwalen in onze samenleving. De bestrijding ervan is in de eerste plaats een taak van elke Vlaming en van onze gemeenschap. Toch kan ook de overheid een rol spelen om eenzaamheid en sociaal isolement aan te pakken. Vooral op het lokale niveau. 
De problematiek van vereenzaming wordt vaak gekoppeld aan bepaalde groepen: ouderen, alleenstaanden, werklozen, mensen in armoede... Die stereotiepe benadering zorgt ervoor dat beleid of acties rond vereenzaming zich enkel tot bepaalde doelgroepen richten: eenzaamheid discrimineert niet, iedereen kan dus eenzaam zijn.   
De N-VA pakt eenzaamheid en sociaal isolement aan met een tweesporenbeleid: 
- Detectie van eenzame inwoners: 
o Een meldpunt voor vereenzaming en sociaal isolement. 
o Actief op zoek gaan naar wie zich eenzaam voelt. 
- Ondersteuning van eenzame inwoners: 
o De maatschappelijke betrokkenheid verhogen: buurtwerking. 
o Inzetten op sociaal contact thuis: huisbezoeken en telefooncirkels. 
o Sociaal contact buitenshuis stimuleren: ontmoetingsplaatsen en activiteiten. 
o Mobiliteitsproblemen oplossen. (vb. uitbreiding mindermobiele centrale naar vervoerdienst en taxicheques)
ONDERSTEUNING VAN MANTELZORG
Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor uw lokaal sociaal weefsel. De N-VA koestert hun onbaatzuchtige inzet die zij aan de dag leggen door de zorg op te nemen voor anderen. N-VA Deinze wil hen ondersteunen op drie prioritaire vlakken:
- Mantelzorgers dienen erkenning en waardering te krijgen. 
- Duidelijke informatie en opleiding. Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg kan tegemoet komen aan de nood aan meer en gerichte informatie. 
- Genoeg tijd voor zichzelf. Door het uitbouwen van de professionele zorg, zoals oppashulp en respijtzorg, kan een zorg tijdelijk overgenomen worden van de mantelzorger
Onze voorstellen: 
- We behouden de mantelzorgpremie/toelage als blijk van erkenning en vullen deze aan met aankoopbonnen bij de lokale handelaar.
- We organiseren ontmoetingsmomenten en vormingen voor mantelzorgers, bijvoorbeeld door het organiseren van een ‘mantelzorgcafé’
- We organiseren een ‘dag van de mantelzorg’ waarbij mantelzorgers door de stad extra in de bloemetjes worden gezet. 
ACTIVERING IN FUNCTIE VAN HET LOKALE ARBEIDSMARKTPROFIEL
EEN STRATEGISCHE SAMENWERKING UITBOUWEN MET DE VDAB
De stad moet zorgen voor een accuraat en actueel beeld van de lokale arbeidsmarkt in samenwerking met de VDAB. De stad speelt ook een belangrijke rol in de sensibilisering van lokale werkgevers (zelfstandigen en bedrijven) rond de verschillende beschikbare werkinstrumenten (bijv. werkervaringsstage en individuele beroepsopleiding). Onder het stelsel tijdelijke werkervaring kunnen werkgevers werkzoekenden op verschillende manieren activeren.
INZETTEN OP WERK ALS HEFBOOM VOOR INTEGRATIE 
In samenwerking met de VDAB en initiatieven op vlak van inburgering kan de stad de intensieve begeleiding ondersteunen van mensen met een migratieachtergrond via leerwerktrajecten die hen naar de arbeidsmarkt kunnen leiden.
INZETTEN OP STREEKGEBONDEN TEWERKSTELLING
Lokale werkgevers creëren welvaart en dragen bij tot een sterk economisch weefsel. Vaak kampen zij echter met problemen om vacatures in te vullen. De stad kan werk maken van lokale tewerkstellingsprojecten met de focus op activering van werkzoekenden en leefloners. Dit kan onder meer door die doelgroepen te matchen met de specifieke vraag op de lokale arbeidsmarkt. De stad moet ook inzetten op maximale activering van leefloongerechtigden naar een passende job op de lokale arbeidsmarkt (bijv. de klusjesdienst, poets- en thuishulp).
SOCIALE ECONOMIE ALS HEFBOOM VOOR ACTIVERING
ACTIVEREN VAN DE LOKALE DIENSTENECONOMIE
In het kader van de lokale diensteneconomie (LDE) zet de gemeente in op activering van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De stad neemt effectief haar regierol op in de LDE-cluster waarbij de stad zelf initiatieven kan nemen en de actoren uit de LDE en doelgroepwerknemers samenbrengt. Tenslotte kan de gemeente ook via financiering de werking van een LDE-initiatief ondersteunen en zorgen voor maatschappelijk relevante werkplekken.
SAMENWERKING MET MAATWERKBEDRIJVEN
In Deinze is het bestaande maatwerkbedrijf een belangrijke werkgever. Dit bedrijf een grote rol in de tewerkstelling van mensen met een arbeidshandicap en/of een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Bij de aanbesteding van opdrachten geven we zowel aan private bedrijven als aan de sociale economie de kans om hierop in te tekenen. 

Vrije tijd 2024


Van Deinze een gemeenschap maken, dat is voor N-VA Deinze de echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken kan niet onderschat worden. Een stad, gemeente, wijk of buurt die aan elkaar hangt: 
- zet dingen in beweging 
- heeft bewoners die mekaar aanspreken bij problemen (bv. lawaaioverlast, overhangende bomen, …) in plaats van meteen naar de rechter of de politie te stappen
- zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel 
- zorgt voor gelukkigere en gezondere bewoners. 
Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van deze sociale cohesie. Denk maar aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal ideale en noodzakelijke bouwblokken om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.
Een levendige stad heeft volgens ons: 
- een bruisend verenigingsleven met gerespecteerde vrijwilligers en een sterke buurtwerking 
- een beleid dat ondersteunt en een partner is 
- een gedeelde identiteit dankzij een actieve participatie 
- ruimte en infrastructuur voor vrije tijd
- sport voor allen
ONZE AANPAK
DE stad ALS SAMENHANGENDE GEMEENSCHAP
BRUISEND VERENIGINGSLEVEN MET GERESPECTEERDE VRIJWILLIGERS EN EEN STERKE BUURTWERKING 
Het verenigingsleven speelt een belangrijke rol in het versterken van het sociale weefsel. Het individu ontleent er een belangrijk deel van zijn identiteit aan. Een bewoner wordt burger door zich in te zetten voor de gemeenschap. Verenigingen ‘socialiseren’ hun leden. Dat heeft een positieve impact op tolerantie, vertrouwen en politieke interesse. N-VA Deinze wil het verenigingsleven dan ook alle kansen geven om zich maximaal te ontwikkelen. 
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de werking van vele organisaties en verenigingen. Zij verdienen dus het volste respect en ondersteuning. 
Sterke buurten en wijken zijn de basis van een gelukkige lokale gemeenschap. De cohesie binnen buurten en wijken bevorderen is daarom erg belangrijk.
Onze voorstellen: 
- N-VA Deinze wil een constructieve samenwerking met het Steunpunt Vrijwilligerswerk;
- We stimuleren en ondersteunen wijk-, buurt- en straatfeesten. De wijkwerking gebeurt tot op straatniveau. We voorzien subsidies voor zulke initiatieven op lokaal niveau via burgerbudgetten.
- We herwaarderen de oude volkssporten zoals schutters, bolders, duivenmelkers en vinkenzetters.
DEINZE ONDERSTEUNT ALS PARTNER 
N-VA Deinze wil dat de stad optreedt als katalysator van initiatieven en niet per se als trekker. Als ondersteuner en partner in plaats van als degene die alles tot in de puntjes bedenkt en uitwerkt. De burgers en hun verenigingen zijn zelf immers de beste en creatiefste producenten. 
Een overheid die een goede partner wil zijn, zorgt natuurlijk voor een efficiënte, klantgerichte dienstverlening met zo min mogelijk administratieve rompslomp.
Onze voorstellen: 
- We werken administratieve rompslomp weg door de aanvraag- en inschrijfprocedures zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat doen we onder meer door de digitalisering van de administratie van aanvragen en inschrijvingen. We blijven toch wel nog de mensen max. ondersteunen die niet de mogelijkheid en/of de kennis hebben van deze digitalisering. 
- We stimuleren verenigingen om hun maatschappelijke rol op te nemen. Bijvoorbeeld door een extra toelage voor gevormde begeleiders, duurzame renovatie van lokalen, recycleerbare bekers op fuiven;
- We richten een vrijetijdsloket in; 
- We ondersteunen de geïntegreerde sportweken voor scholen;
- We ondersteunen initiatieven voor seniorensportdagen.
- We zorgen voor een performante uitleendienst
- We zorgen voor goed uitgeruste en kwalitatieve gemeenschapszalen, die tegen een redelijke vergoeding ter beschikking worden gesteld. Ook voor Hansbeke voorzien we een gemeenschapszaal. 
GEDEELDE IDENTITEIT EN ACTIEVE PARTICIPATIE 
Wat je doet in je vrije tijd vormt mee je identiteit. Een gedeelde identiteit is bindmiddel voor de samenleving. Daarom is onze vrijetijdsbesteding ook zo belangrijk om ons gelukkig te voelen als onderdeel van een groep, van een warme buurt, van een sociale samenleving, van Vlaanderen. 
De vrijetijdsbesteding kan meer dan zijn steentje bijdragen in het ontwikkelen van de noodzakelijke vaardigheden om uit te groeien tot actieve burger. Denk maar aan het gebruiken van het Nederlands. Of het opnemen van een engagement, een verantwoordelijkheid. Een samenleving waarin iedereen participeert is een gelukkigere en meer weerbare samenleving. We streven dus naar een hoge participatiegraad door lage drempels.
We zetten kinderen, jongeren en ouderen ertoe aan om de stap te zetten naar het verenigingsleven met bijzondere aandacht voor de groepen die nu moeilijk buiten komen. 
Onze voorstellen: 
- N-VA Deinze wil nachtbussen voor fuiven ondersteunen;
- Met de realisatie van het nieuwe cultureel centrum willen we voor een shuttle-dienst zorgen zodat bezoekers ook na de voorstelling thuis geraken. Ook taxi's kunnen hier een rol in spelen.
RUIMTE EN INFRASTRUCTUUR VOOR VRIJE TIJD 
Om je vrije tijd optimaal te kunnen beleven, is er nood aan de plaats en de middelen om dat te kunnen doen. Deinze voorziet hiervoor ruimte en infrastructuur. Samenwerking met andere gemeenten, het bieden topkwaliteit, respectvolle behandeling en multifunctioneel gebruik zijn hierbij belangrijke principes.
Onze voorstellen: 
- N-VA Deinze wil van de Brielpoort een volwaardige evenementenhal maken;
- De Brieljant en de Mixit uitbouwen tot volwaardige en jeugdhuizen; 
- Structureel onderhoud van de Finse looppiste in Nevele (en de Brielmeersen). Nazien of verlichting van de Nevelse looppiste kan gerealiseerd worden. Beter signaleren van deze Finse looppiste;
- Ontwikkelen van ruiterpaden voor zowel de sport als voor het toerisme;
- Kunstgras voor de sportsite te Merendree, en bij uitbreiding voor alle terreinen waarvoor dit een nuttige investering is;
- Wandelwegen, trage wegen, stiltegebieden voor de wandelaar als onderdeel van recreatie en toerisme. Ook aandacht voor het onderhoud van de trage wegen, zoals de Nevellandroute ter hoogte van de ijsput te Vosselare, de kerkwegel te Poesele, …
- We maximaliseren de capaciteit van de Palaestra door de openingsuren zo ruim mogelijk te maken en kijken na of buurgemeenten hierin willen meewerken;
- Door samen te werken met de provincie zorgen we voor het behoud en de uitbouw van de sportinfrastructuur van de Brielmeersen. 
EEN KWALITATIEF SPORTBELEID VOOR IEDEREEN
SPORT VOOR ALLEN 
Sport is erg belangrijk als sociaal bindweefsel. Maar daarvoor is het natuurlijk belangrijk dat iedereen kan participeren. De interacties binnen een sportclub bevorderen de sociale integratie in de lokale gemeenschap. Dat kan door zelf mee te sporten, maar ook door je als vrijwilliger te engageren binnen een sportclub. N-VA Deinze wil daarom een aangenaam sportklimaat creëren waarbinnen sport zijn sociale, gezondheids- en gemeenschap bevorderende rol kan spelen. 
N-VA Deinze ziet de volgende kenmerken van een stedelijk sportbeleid: 
• Inclusief. Sport is erg belangrijk als sociaal bindweefsel. We zetten in op maximale toegankelijkheid, een sterk sportbeleid laat niemand achter.
• Breed gedragen, kwaliteitsvol en professioneel. We zetten onder andere in op de ondersteuning van opleidingen tot sportcoaches.
• Infrastructureel top. Daarom investeren we in gemeentelijke sportinfrastructuur. We ondersteunen sportverenigingen in hun eigen investeringen. We zetten in op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor bovenlokale sportinfrastructuur. We hebben oog voor nieuwe sportvormen.
 
• Sporten en aanzetten tot beweging als bouwsteen voor een gezondere gemeente. We zetten in op sport op school en sport op het werk om zo veel mogelijk mensen in beweging te brengen. We zorgen ervoor dat er aanzetten zijn tot bewegen in de publieke ruimte.
Onze voorstellen: 
- Subsidiereglement voor sportclubs dat voor iedereen gelijk is in de fusiestad, waarbij transparantie in boekhouding als subsidievoorwaarde met zekerheid wordt ingebouwd;
- Gelijke gebruiksvoorwaarden voor alle infrastructuur: Oostbroek, Landegem, Palaestra, …
- Ondersteunen van g-sport initiatieven en faciliteiten
- degelijk onderhouden van fiets- en wandelroutes; onderzoeken of een wandelnetwerk ‘Land van Nevele’ kan georganiseerd worden;
- Ondersteunen van pleziervaart.
- Faciliteren van boot camp bij de Finse looppiste.
- Actieve en doelgerichte sportpromotie om zo veel mogelijk inwoners en doelgroepen te bereiken
JEUGDBELEID
JONGEREN ZIJN DE TOEKOMST
De jongeren van vandaag zijn de stadsbestuurders van morgen. Het is dan ook van cruciaal belang dat er plaats is voor jongerenparticipatie in het stadsbestuur. Veel van de geëngageerde jongeren vloeien onder meer voort uit de jeugdbewegingen en uit jeugdig engagement. N-VA Deinze wil jongereninspraak toegankelijk maken voor iedereen. Hiervoor te rade gaan bij jongerenverenigingen (zoals bv. Sportclubs, leerlingenraden…) is de juiste stap.
N-VA Deinze wil inzetten voor een heropleving van het bruisend uitgaansleven van weleer. Een goede balans tussen uitgaansmogelijkheden voor jongeren en een leefbare buurt moet gezocht worden. Zowel in de deelgemeentes als in het centrum moeten beginnende uitgaansmogelijkheden (cafés,  gestimuleerd worden. Ook moeten bij conflicten aan cafés de betrokkenen aangepakt worden en niet de zaak zelf. We moeten hier inzetten op preventie. Op deze manier wordt een slechte naam van het café voorkomen en de vicieuze cirkel doorbroken. N-VA Deinze gaat er dan ook voor dat in de eerste plaats jongeren kunnen uitgaan in een veilige omgeving. De ontwikkeling van jeugdcentra en andere ontmoetingsbuurten voor jongeren moeten hiertoe gestimuleerd worden. Op een verantwoorde en veilige manier moet elke jongere een plaats vinden in Deinze.
Onze voorstellen: 
- Er komt één schepen die zowel jeugd als onderwijs opvolgt zodat de brug tussen beide beleidsdomeinen gemakkelijk kan gemaakt worden. 
- Investeren in ruimte voor jongerenverenigingen.
- Contacten onderhouden met jeugdbewegingen en ondersteuning van de jeugdraad. Aandacht voor de jeugd die zich buiten deze organisaties bevindt. De gemeenteraad onderhoudt haar contacten en samenwerking met de jeugdbewegingen en de jeugdraad. In deze samenwerking focussen we op de jeugd die zich buiten deze organisaties bevindt om hen toe te leiden naar het verenigingsleven. 
- Jeugdgemeenteraad organiseren, in samenspraak met scholen.
- Uitbouw van de speelpleinwerking met gedegen opleiding van de monitoren, ook het stimuleren van opleidingen en vormingen voor leiding. 
- Financiële incentive voor cultuur-, taal-, natuurkampen, zeker ook van inclusieve aard (12-16 jaar). 
- Meer ruimte voor het jongerenuitgaansleven in een veilige omgeving.
- We streven naar een voldoende speelruimte voor de kinderen en jongeren in Deinze en Nevele met een verdere uitbouwen van de huidige infrastructuur; Ook waar adolescenten zich op een veilige en verantwoorde manier kunnen amuseren. De Brieljant moet hier op termijn een voorbeeld van worden.
- We creëren bijkomende plaatsen in speelpleinwerking; bijvoorbeeld door samen te werken met scholen.
- Een speelbos met kampeermogelijkheid. Ook met ruimte voor campers 
- Implementatie van de jeugdmonitor, jeugdopbouwerker en jeugdwerkers verder uitbreiden.
- Hulp en ondersteuning bij vervoer naar de kampplaatsen en bij incidenten op kamp.
KUNST EN CULTUUR
Deinze beschikt over een mooie infrastructuur met twee bibliotheken, de Kunstacademie SASK, de muziekschool SAMWD, Museum voor Deinze en de Leiestreek, diverse gemeenschapszalen, toneelzalen en expozalen en het Leietheater. Ook in het verenigingsleven is aandacht voor kunst en cultuur, met de heemkundige kringen, toneelverenigingen, muziekverenigingen, privé initiatieven zoals Heemkundig museum  van Nevele, …
De N-VA wil aandacht voor het Vlaamse erfgoed, dat een wezenlijk onderdeel vormt van onze Vlaamse identiteit. Ons gemeenschappelijk Vlaams verleden is wat ons vandaag vormt, inspireert, motiveert. Het vormt de kern van onze Vlaamse gemeenschap. 
De N-VA wil dat het culturele aanbod en de socio-culturele projecten open staan en toegankelijk zijn voor iedereen. Via het subsidiereglement en een inclusief beleid willen we stimuleren dat organisaties aandacht geven aan toegankelijkheid voor personen met een beperking, nieuwkomers, kansarmen,…
Onze voorstellen:
- Blijvende aandacht voor ons Vlaamse erfgoed en onze Vlaamse cultuur. We beheren ons patrimonium en ondersteunen verenigingen die zowel het materiële als het immateriële Vlaamse erfgoed onderhouden.  
- Het Leietheater moet een divers aanbod brengen dat zowel lokaal talent de ruimte geeft, als evenementen van regionale en zelfs ruimere uitstraling omvat. 
- We stimuleren culturele organisaties om de Vlaamse identiteit meer uit te dragen, ook via het subsidiebeleid naar socio-culturele projecten. 
- De kunstacademie staat open voor iedereen en breidt zijn activiteiten uit naar Nevele. 
- Het aankoop- en programmatiebeleid van MUDEL is lokaal verankerd.
- We ontwikkelen een beleid rond waardevolle gebouwen en erfgoed in privé bezit om deze zo goed mogelijk in oorspronkelijke toestand te bewaren. 

Leefmilieu 2024

Door de fusie beschikt Deinze over een groot grondgebied waar nog veel groen te vinden is. We beschikken over enkele pareltjes van natuurgebieden zoals de Zeverbeekvallei, de meanders van de Leie en de vallei van de Poekebeek- Oude Kale. Dit is een zegen voor de inwoners en we moeten dit groen koesteren en beschermen.

Tegelijk moeten we er voor zorgen dat ook de inwoners van het verstedelijkte deel van Deinze toegang hebben tot gezonde lucht en voldoende groen.

We moeten er over alle beleidsdomeinen heen over waken dat we steeds de nodige aandacht schenken aan de impact op het leefmilieu enerzijds en op het klimaat anderzijds.

 

Klimaatmitigatie: nu nog voorkomen in plaats van straks genezen

De CO2-uitstoot verminderen, afval vermijden, bezuinigen op het energieverbruik… we weten wat we moeten doen. We gebruiken de nieuwe legislatuur om tot actie over te gaan opdat die achteraf niet duurder uitvallen (“geen spijt” maatregelen) of zelfs erger, tot de vaststelling te komen dat onze doelstellingen buiten handbereik liggen door het overschrijden van drempels.

 

De uitdagingen voor ons leefmilieu zijn overal idem: vervuiling, de gevolgen van de klimaatverandering en de achteruitgang van onze biodiversiteit. Om daaraan het hoofd te bieden moeten we emissies aanpakken waar het structureel een verschil zal maken: de bron.

 

Ons principe is dat vervuiler betaalt. Wie zuinig en duurzaam omgaat met land, water, energie en materialen moet gestimuleerd worden. Wie uitstoot, loost of ontbost moet de werkelijke milieukost dragen.

 

N-VA Deinze wil een transparante prijszetting en vlotte dienstverlening in het Deins recyclagepark voor wie sorteert, recycleert, … Hierbij is tuingroen geen afval!

 

N-VA Deinze staat achter de doelstelling om de uitstoot met 30% te reduceren (cf. Burgemeestersconvenant). We zijn ambitieus, maar ook realistisch. Wat telt is vooral de weg erheen en wat we nu kunnen doen om die te plaveien, zodat de leefomgeving voor onze burgers erop verbetert en bedrijven concurrentieel blijven.

 

En we kijken verder naar hoe klimaatneutraliteit in 2050 er voor onze gemeente kan uitzien. Dat vereist brongerichte maatregelen en moeilijke processen die één legislatuur overstijgen. Toch moeten we die nu initiëren om structurele langetermijneffecten te behalen die het ware verschil zullen maken voor de generaties na ons (doorbraken).

 

Gezond leefmilieu en klimaatrobuuster worden

Zuivere lucht, proper water en meer bos… de Deinzenaar vraagt uiteindelijk niet zoveel en rekent daarvoor in grote mate op zijn lokaal bestuur. We verbeteren de kwaliteit van ons leefmilieu om het leefbaar te houden met minder hinder, onze stad te vergroenen, woonomgevingen aantrekkelijker te maken en de biodiversiteit te versterken, zowel in de stad als op het platteland. Zo zijn we beter gewapend tegen de effecten van klimaatverandering in zoals bv. wateroverlast, droogte of hittestress.

 

Het omgevingsbeleid biedt handvaten om het mobiliteitsgedrag en energieverbruik te sturen. De stad speelt een sleutel in het afvalbeheer en is bevoegd voor de minst en minder hinderlijke activiteiten. De zorg voor het klimaat is echter de verantwoordelijkheid van iedere burger. We geven als stad het voorbeeld en betrekken en stimuleren de burger zonder betutteling.

 

 

 

onze Aanpak

Zorgen voor een betere luchtkwaliteit

EEN MOBILITEITSBELEID MET AANDACHT VOOR UITSTOOTREDUCTIE

We blijven verder werken aan het fietsbeleid, met investeringen in fietspaden, trage verbindingswegen en infrastructuur zoals fietsbergingen, oplaadpunten voor elektrische fietsen,… en stimuleren het woon-werkverkeer per fiets. Ook fietsopleiding en uitbreiding van het fietsdeelaanbod naar beginnende, jonge fietsers wordt actief ondersteund. Samenwerking met Stichting Vlaamse Verkeerskunde promoten.

Bij mobiliteitsplannen streven we steeds naar uitstootreductie en een vermindering van het fijn stof. Daarom zijn we voorstander van een zuidelijke ringweg rond Deinze via de industrieterreinen. Op die manier vermijden we dat doorgaand verkeer en vrachtverkeer steeds weer hoeft te stoppen en opnieuw vertrekken in het stadscentrum, wat de uitstoot van CO2 en fijn stof zal doen verminderen. Tegelijk ontwijkt dit traject de woonwijken en de scholen. We promoten acties rond het meten van fijn stof.

Ook het bereikbaar maken van de industrieterreinen met het openbaar vervoer (vooral De Prijkels) zal CO2 uitstoot van individueel woon-werkverkeer verminderen.

Onze voorstellen:

Deinze werkt samen met privé initiatieven om een netwerk van elektrische laadpalen voor fietsers en auto’s uit te bouwen.
Deinze promoot initiatieven rond voertuigdelen (zowel auto, fiets als camionette). We zetten in op hoppinpunten, deelmobiliteit, duurzame stadsmobiliteit (bv. pakjesbezorging met de fiets), collectief vervoer

EEN OMGEVINGSBELEID OP MAAT VAN ‘TRAAG’ VERKEER

We concentreren nieuwe woonontwikkeling in de buurt van goed toegankelijke mobiliteitsknooppunten. Op die manier vermijden we nieuwe verkeersinfarcten en behouden we het groene en rustige karakter van de landelijke deelgemeenten.

Ons voorstel:

We evalueren ons mobiliteitsplan, parkeerbeleid, trage wegennet en openbare werken op maatregelen en acties richting de “modal shift”.

DE stad GEEFT HET GOEDE VOORBEELD

Het stedelijk wagenpark moet ecologisch beheerd worden. Voertuigen die uit dienst gaan worden steeds vervangen door elektrische modellen. We stimuleren de fiets voor dienstverplaatsingen, waar nodig ondersteund met aangepaste elektrische fietsen.

We brengen de energiebehoeften van onze gebouwen in kaart en maken een prioriteitenlijst op om dat energieverbruik stelselmatig naar omlaag te brengen. Het geld dat we op die manier uitsparen wordt telkens opnieuw geïnvesteerd in energiebesparende ingrepen. We investeren in zonnepanelen op de daken van de nieuwe gebouwen zoals het dienstencentrum Leiespiegel, de academie, het cultureel centrum, huurwoningen OCMW,…

We zorgen voor voldoende groen in de stads- en dorpskernen; zowel publiek als privaat. Bomen en groene schermen geven verkoeling en zuiveren de lucht van roet en fijnstof. Bovendien dragen ze bij tot een omgeving met meer natuur – wat resulteert in een aangenamere buurt. Zo is er bijvoorbeeld nood aan een groen scherm ter hoogte van de volkstuintjes, de industriezone de Prijkels en willen we meer groen op de markt van Deinze. Zeker geen plastieken bakken, maar de bomen alle groeikansen geven in volle grond.

Deinze stelt een bomen(beheers)plan op om te zorgen voor een planmatige aanpak van de aanplant en het beheer van de gemeentelijke bomen. We voeren hieromtrent een actief beleid en dwingen het bomenbeleidsplan af bij verkavelaars.

Het burgemeestersconvenant wordt consequent uitgevoerd.

Onze voorstellen:

Geluidsschermen langs de E40 ter hoogte van Landegem dorp
Bij elke heraanleg van wegen bekijken we de mogelijkheden tot ontharden, en stimuleren dit ook bij private initiatieven en de burger.
We bouwen het stadsbos rond Astenedreef verder uit.

 

Ruimte geven aan zuiver water

RUIMTELIJK BELEID MET AANDACHT VOOR HEMELWATER

De ladder van Lansink is het uitgangsprincipe om hemelwater aan te pakken bij de bron: vasthouden en hergebruik, dan infiltratie en pas als laatste afvoeren. We hanteren dit steevast bij nieuwe ontwerpen of het stimuleren van burgers.

Bij nieuwe verkavelingen en grote bouwprojecten moeten waterinfiltratiebekkens, wadi’s en speelzones met infiltratie al in het ontwerp geïntegreerd worden.  

We nemen maatregelen om ook bestaande huizen, bedrijfsgebouwen en wegen te betrekken in een goede hemelwaterhuishouding. We voorzien subsidies en sensibilisering voor waterbuffering. We zorgen ervoor dat regenwater ook effectief hergebruikt wordt. In de buitengebieden dient werk gemaakt te worden van individuele waterzuivering.

Ook de hemelwateropvang op openbaar domein kan beter. Hier heeft de gemeente een voorbeeldfunctie. Gemeentelijke gebouwen voorzien we van een installatie voor hergebruik van regenwater of – waar mogelijk – van een groendak.

Ons voorstel:

We gaan concreet aan de slag met het Vlaamse hemelwater- en droogteplan en maken maximaal gebruik van de daaraan gekoppelde watersubsidies (de zogenaamde Blue Deal).
We ontharden ongebruikte (delen van) wegen.
 

INVESTEREN IN EEN DUURZAAM RIOLERINGSSTELSEL

De N-VA pleit voor een correcte toepassing van de wet. Saneringsbijdragen moeten geïnvesteerd worden in de aanleg en het beheer van het rioleringsstelsel. Deinze had in 2020 een rioleringsgraad van 75,59 procent en een zuiveringsgraad van slechts 64,07 procent, ver van het beoogde streefcijfer.

Er wordt verder werk gemaakt van de uitbreiding van het rioleringsstelsel en de scheiding van hemel- en afvalwater. Sterke controle op het vermijden dat afvalwater in natuurlijke waterlopen komt, in samenwerking met de handhavingscel van Veneco.

Onze voorstellen

Een gescheiden rioleringsstelsel is de meest duurzame oplossing voor een betere waterkwaliteit
Voor afgelegen woningen zoeken we naar individuele oplossingen, geval per geval, maar zeker voor waterlopen die afstromen naar natuur- en landbouwgebied.
We blijven investeren in de afkoppeling van directe lozingen in waterlopen om onze zuiveringsgraad te behalen. We benutten de rio-subsidies zodat dossiers niet in de kast blijven liggen.
We blijven streven naar het objectief van rioleringsgraad en zuiveringsgraad

 

Een afvalbeleid dat gaat voor minder.

Vanuit het principe dat de vervuiler betaalt, stimuleren we de Deinzenaar om duurzaam om te springen met grondstoffen. Het verschuiven van belastingen op arbeid naar belasting op verbruik en vervuiling draagt daaraan bij.

De stad waakt erover dat er geen parallelle inzamelcircuits ontstaan, langs waar huishoudelijk afval verdwijnt. Vaak zorgen deze voor overlast, onveilige toestanden, of een gebrek aan respect voor de sorteerregels. Deinze omschrijft in haar gemeentelijke politiereglementen hoe en waar de burger zich moet ontdoen van zijn huishoudelijk afval. We versterken de selectieve inzameling van het afval, ook bij de gemeentelijke diensten. Nabije, comfortabele en innovatieve dienstverlening op maat moet alle gezinnen in staat stellen om zoveel mogelijk afval apart te houden. Nieuwe initiatieven zoals ondergrondse inzameling, minirecyclageparken of tijdelijk inzamelpunten kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Ook een correcte tarifering, zeker van de niet recycleerbare fracties, is cruciaal. Dit is een toepassing van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Zwerfvuil blijft een grote bron van ergernis bij de bevolking en de stad moeten mee voorop gaan in de strijd tegen het dumpen van afval. Tot slot vallen er nog efficiëntiewinsten te rapen door sterkere samenwerking met de buurgemeenten.

We pakken zwerfvuil aan, samen met vrijwilligers, scholen, jeugdbewegingen,… – al dan niet met een financiële stimulans. We houden een actieve handhaving rond sluikstorten, met een strenge aanpak van de overtreders. We verhogen de pakkans. We overwegen de inzet van mobiele of vaste camera’s op probleemplaatsen, zoals bij glascontainers. We betrekken de handelaars en de horeca bij de aanpak van zwerfvuil in winkelstraten, op evenementen en festivals, op parkings en bij eetstands.

 

Onze voorstellen:

Actieve promotie van compostering van GFT afval in eigen tuin door promotie van compostvaten en opleidingen rond goed composteren. Ontwikkeling van projecten rond groepscomposteren aangepast aan de stedelijke gebieden. Ook het houden van kippen voor het reduceren van de berg GFT afval wordt gepromoot.
Promoten van de premie voor herbruikbare luiers in samenwerking met Kind en Gezin en de Gezinsbond.
Verplicht gebruik van herbruikbare bekers
Recyclage promoten door de dienstverlening en de toegankelijkheid (betere uurregeling) van de containerparken te verbeteren.
Organisatoren van evenementen worden verantwoordelijk gesteld voor de opkuis. Voor elke organisatie wordt een opruimingsborg gevraagd.
We werken samen met Mooimakers voor het proper houden van onze omgeving. We organiseren samen met deze organisatie lenteschoonmaakacties.
 

Iedereen in een kwalitatieve, groene omgeving laten wonen

HET OMGEVINGSBELEID VERSTERKT DE NATUUR EN DE OPEN RUIMTE

Kernversterking zorgt niet alleen voor een aangenamere en betere omgeving, maar is ook essentieel in functie van de klimaatuitdagingen. Door in te zetten op verdichting in de goed uitgeruste kernen, bewaren we de open ruimte. Bovendien werkt verdichting kostenbesparend voor tal van diensten en nutsvoorzieningen zoals riolering, openbaar vervoer, postbedeling en wegenaanleg. De bestaande open ruimte moet niet alleen worden behouden maar ook uitgebreid en versterkt tot een natuurlijk en samenhangend functionerend geheel, inclusief het landbouwgebied.

Deinze neemt de ambities van de verhardingsstop onverminderd over in het lokaal ruimtelijk beleid of scherpt ze aan, wat een stop betekent op de bijkomende inname van open ruimte tegen 2040.

We leggen de realisatie op van nieuwe groene open ruimte in publieke en private ontwikkelingen. We faciliteren het openruimtebeleid van Vlaanderen. Dat doen we zowel in woongebied als op bedrijventerreinen en de stad koppelt hier een actieplan aan.

We vergroenen, bebossen, vernatten en ontharden. We zetten doelstellingen voor meer houtkanten, bos, natte natuur en ontharding in de open ruimte.

De stad investeert in de aankoop van bos of natuur en beheert het samen met de natuurverenigingen zodat maximaal gebruik kan worden gemaakt van vrijwilligers en beheersubsidies. 

We ondersteunen natuurbewegingen bij het uitwerken van projecten zoals Natuurpunt met het project “Levende Leie” waarbij de gehele Leievallei langzaamaan een grote groene as wordt van Gent tot Deinze. Vanuit Deinze wil men deze groene strook doortrekken tot de Zeverbeekvallei. We verlenen alle steun aan andere spelers die onze open ruimte komen versterken zowel overheden (ANB, VLM, VMM…) als het middenveld (Natuurpunt, Bosgroepen, regionaal landschap Meetjesland en Leiestreek).

Ons voorstel:

We promoten de subsidies voor de aanleg en onderhoud van kleine landschapselementen
We herdenken ons trage wegennet om te evolueren naar volwaardige groene verbindingsassen

EEN ECOLOGISCH stedelijk GROENBELEID EN NATUURBELEVING

De Groendiensten moeten steeds zo ecologisch mogelijk werken en het goede voorbeeld geven.

We zetten subsidies in voor meer biodiversiteit: kleine landschapselementen, natuurtuinen, hoogstamboomgaarden, groenzones met inheemse beplanting in verkavelingen, nestmogelijkheden, enz.

We moedigen onze inwoners aan om actief te participeren in het natuurbeleid door sensibilisering en educatie. De stad informeert haar inwoners hoe ze ook van hun (beperkte) tuin een klein natuurgebied kunnen maken door bijvoorbeeld bij-vriendelijke en vogel-vriendelijke tuinen in te richten.

Respect voor natuurlijk erfgoed: oude bomen en waardevolle landschappen en parken moeten bewaard blijven en versterkt worden voor de volgende generaties.

Onze voorstellen

We voeren een ecologisch groenbeleid: geen pesticiden, inheemse bomen en struiken, maaibeleid, aandacht voor biodiversiteit.
We bestrijden actief agressieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers, Japanse Duizendknop, de wolhandkrab, Aziatische hoornaar, …
We zetten in op gerichte subsidies als stimulans: bos, kleine landschapselementen, klimaatbestendige tuinen, hoogstamboomgaarden, streekeigen beplanting, meer nestmogelijkheden voor vogels
We zetten volop in op een ecologisch en gediversifieerd bermbeheer en weidebeheer: bloemenweides,

 

 

Een klimaatrobuuste stad met duurzame energievoorziening

EEN EFFICIËNT EN ZUINIG ENERGIEBELEID

Deinze voert een efficiënt energiebeleid dat in de eerste plaats de behoefte aan energie en warmte beperkt. We ondersteunen een ruimer aanbod aan hernieuwbare energie.

We nemen de ambitie van de Vlaamse overheid over: een reductie van 27% op het eigen primair energieverbruik. Als gemeente investeren we ook zelf in hernieuwbare energie voor de eigen gebouwen.

We stellen samen met de netbeheerder een gemeentelijk lichtplan op en zetten in op dimbare, tijdgestuurde en intelligente LED-verlichting. We maken we een investeringsplan op om deze omschakeling te maken. De N-VA is tegenstander van het simpelweg doven van straatverlichting, want dit draagt niet bij tot de (verkeers)veiligheid en het veiligheidsgevoel.

We bouwen een ‘klimaatreflex’ in over alle gemeentelijke diensten heen. Niet alleen voor de technische diensten, maar ook voor sociale zaken en voor welzijn.

Deinze werkt actief mee aan de ontwikkeling van een park met windturbines aan de E17 ter hoogte van de industriezone De Prijkels. Langs de E40 kunnen enkel de reeds voorziene windmolens gebouwd worden. We brengen de windakkers in Deinze in kaart en promoten daar actief het bouwen van windmolens.

De stad stelt een energiecoach aan voor bedrijven en gezinnen.
 

Een structureel gezonde landbouw ondersteunen

ECOLOGISCHE MAATREGELEN BIJ DE KLASSIEKE LANDBOUW ONDERSTEUNEN

Deinze stimuleert de landbouwers bij erosiebestrijding, ecologisch bermbeheer, het inrichten van kleine landschapselementen en maatregelen voor biodiversiteit. De stad geeft hierbij ook informatie over alternatieve landbouwvormen en kortere voedselketens.

We vergroten de belevingswaarde van nieuwe landbouwprojecten rondom dorpen door een publieke ‘groene dooradering’ die goed is voor de biodiversiteit en het landbouwbedrijf weerbaarder maakt.

Onze voorstellen:

Comité voor waterbeheersing dat zorgt voor een goede afwatering van het regenwater.
Positieve houding tegenover land- en tuinbouw.
Onderhoud en herstel trage wegen, opstellen convenant voor beheer en onderhoud met landbouwers.
Landbouw betrekken in het zoutstrooiplan van de gemeente.
Boomplantacties voorzien, uitbreiding van bosgebieden.
Beter beheer van grachtenstelsel met periodiek onderhoud en goede opvolging.
Betere werking van de landbouwraad.
Een betrokken schepen van landbouw.
Stimuleren van kinderboerderijen en hoevetoerisme.
Hoeveverkoop stimuleren.

 

Leefbaar platteland en een gezonde landbouw

We leggen de hand op het platteland waar de betonstop volop geldt. We nemen de druk op onze open ruimte weg zodat water, natuur en landbouw opnieuw ruimte krijgen en elkaar versterken in plaats van beconcurreren.

Onze aanpak:

We voeren een omgevingsbeleid dat geen nieuwe open ruimte aansnijdt
We formuleren een duidelijke visie op het oneigenlijk gebruik van landbouwgebied

 

We gaan voor een structureel gezonde, duurzame landbouw om de familiale landbouwer toekomstperspectief te bieden.

 

Klimaatbestendig, energieduurzaam en circulair

Een klimaatbestendig beleid

We verduurzamen de energiebehoefte en verankeren de klimaatreflex in het volledige beleid.

 

De zorg voor het klimaat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van stad en burger. Sensibiliseren is enorm belangrijk, maar we geven zelf altijd het voorbeeld met onze eigen gebouwen en diensten, vloot, openbaar domein.

 

We brengen de energiebehoefte van het gemeentelijk patrimonium in kaart en we nemen kortetermijn-maatregelen voor een snelle energiebesparing met duurzame materialen. We stippelen de route uit naar klimaatneutrale gebouwen. We doen een ronde van onze diensten om het klimaatplan en onze ambities te verduidelijken en hoe men daar zelf aan kan bijdragen (groendienst, sociale dienst, jeugddienst, poetspersoneel…).

 

Deinze voert een fietsbeleid voor personeel en we elektrificeren onze vloot en delen wagens met de inwoners om autodelen en elektrisch rijden toegankelijk te maken.

 

Deinze gebruikt haar communicatiekanalen en netwerken om zoveel mogelijk burgers bij de klimaatreflex te betrekken (scholen, verenigingen, sociale huurders, middenstand, buurt- en wijkplatformen, landbouw…). We steunen initiatieven met een goed verhaal van onderuit, zonder betutteling.

 

De stad maakt optimaal gebruik van de Vlaamse budgetten en zoekt naar kansen met andere beleidsdomeinen (wonen, onderwijs, natuur, welzijn, landbouw, sport etc.) om de energiebehoefte verminderen, meer hernieuwbare energie en de energie zo efficiënt mogelijk helpen inzetten. Gerichte premies kunnen dienen als extra stimulans en naast de lagere energiefactuur, is er steeds de gratis mond-aan-mond-reclame.

 

De dienstverlening is laagdrempelig en gecentraliseerd door woon-, renovatie- en energieadvies in één loket te bundelen.

Ons voorstel:

We voorzien tevens een digitaal loket met informatie over bv. energiescan, materialen, premies, bewuste architecten en betrouwbare aannemers.

 

We brengen de potentiële zones voor hernieuwbare energie in kaart en maken werk van een stimulerend beleid. We bepalen voor onszelf een doel op vlak van hernieuwbare energie tegen 2030. We zoeken kansen voor windenergie.

Onze voorstellen:

Maak gebruik van de energiecoöperaties om zowel de gemeentelijke daken als die van sociale huurders vol te leggen en deel de stroom via energiegemeenschappen. We stimuleren de Deinzenaar en onze bedrijven om hetzelfde te doen op onderbenutte daken.
We maken een windplan en duiden voorkeurzones aan voor windmolenparken.

 

N-VA Deinze wil specifiek aandacht voor de landbouwsector en zoekt naar kansen met biomassa of -gas, kleinere windturbines, circulair watergebruik of gewassen die als duurzame bouwmaterialen kunnen worden ingezet.

 

We verankeren de klimaatreflex in ons omgevingsbeleid om de CO2-uitstoot betekenisvol te verminderen tegen 2030 en op de lange termijn neutraal te krijgen. Het realiseren van de bouwshift is cruciaal om de energiebehoefte en het mobiliteitsgedrag te verduurzamen.

 

Deinze stelt een klimaatadaptatieplan op tegen wateroverlast, droogte, hittestress. We hebben aandacht voor de sociaaleconomische aspecten van klimaatadaptatie zoals betaalbare isolatie voor woningen, energiearmoede, geschikte harde ruimte voor bedrijvigheid.

 

We gaan niet voor goedkope oplossingen in de (bouw)aanbestedingen van de stad, maar we kiezen voor duurzame materialen en langetermijneffecten.

 

We maken werk van de engagementen in het Lokaal Energie- en Klimaatplan zoals de verLEDing, energiebesparing en een warmte-  en sloopbeleidsplan. We gaan aan de slag met de vier werven (vergroening, energie, mobiliteit, regenwater) met visie en realisatiegericht.

 

lokale circulaire economie.

De stad gebruikt haar aankoopbeleid als hefboom voor duurzame materialen, diensten en investeringen (minder wegwerp).

Ons voorstel

Aanbestedingen kunnen veel duurzamer als we circulair en uitkomstbestendig denken in plaats van product- of dienstgericht.

 

We zoeken naar kansen in de werkagenda’s van Vlaanderen Circulair (bio-economie, circulair bouwen, chemie/kunststoffen, maakindustrie, voedselketen en waterkringlopen). We leggen ook de link met de sociale economie.

 

We sluiten aan bij het bestaande netwerk van de circulaire hubs en zoeken naar initiatieven waarmee wij de circulaire economie in onze stad kunnen introduceren

Onze voorstellen:

bebossen van vroegere stortplaatsen,
huur- en deelplatformen inrichten, reguleren en stimuleren,
privé initiatieven voor een herstelcafé promoten,
projecten tegen voedselververliezen

 

Ons afvalbeleid gaat voor minder. Het Lokaal Materialenplan is onze kapstok om maatregelen te nemen. We werken samen met de buurgemeenten voor initiatieven die de afvalberg verkleinen.

 

 

Dierenleed vermijden en misbruik kordaat aanpakken

EEN DIENST ROND DIERENWELZIJN GEÏNTEGREERD IN HET MILIEUBELEID

We zetten informatie- en sensibiliseringscampagnes op rond dierenwelzijn. We voeren een permanente sterilisatieactie in, in overleg met de sector van dierenartsen en vrijwilligers voor zwerf- en huiskatten. We coördineren het lokale beleid rond dierenwelzijn door die bevoegdheid expliciet op te nemen in het Schepencollege.

Deinze voert een apart register in voor klachten rond dierenverwaarlozing en dierenmishandeling.

Onze voorstellen:

We voeren een degelijk zwerfkattenbeleid.
Een betere ondersteuning van dierenasielen.
Een opvanglocatie voor gevonden honden.
Losloopzone voor honden.
Geluidsarm vuurwerk om zowel wilde dieren als gedomesticeerde dieren niet te doen schrikken.

ADMINISTRATIEVE HANDHAVING (GAS) EN POLITIEREGLEMENTERING

De stad treedt proactief en handhavend op tegen dierenleed en dierenmishandeling. De stad werkt hiervoor samen met de lokale politie die de regelgeving moet doen naleven.

Ons voorstel:

Aanstelling van een dierenagent.

Woonbeleid 2024


Het lokaal woonbeleid moet inzetten op een woningaanbod dat, zowel in het sociale als private segment, voldoende divers is.  De vraag naar woningen stijgt immers sneller dan het aanbod, wat tot gevolg heeft dat wonen steeds duurder wordt. Vooral het aanbod aan starterswoningen, woningen voor eenoudergezinnen en vormen die levenslang en aangepast wonen ondersteunen voor ouderen moeten nog verder uitgebreid worden. 
Elke inwoner moet een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven het hoofd hebben, op maat van zijn of haar behoeften en in een aangename en leefbare omgeving. Samen met de sociale huisvestingsmaatschappijen zetten we in op aangepaste en toegankelijke sociale woningen, opdat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen. 

Steun en hulp moeten terechtkomen bij de mensen die er ook echt nood aan hebben. Aan dit verhaal zijn duidelijke rechten en plichten verbonden. Elke vorm van misbruik of fraude binnen het sociaal woonbeleid moet dan ook streng aangepakt worden, aangezien het net de zwaksten in onze samenleving zijn die hiervan het grootste slachtoffer zijn.
 
Daarnaast willen wij de weg van sociale insluiting blijven bewandelen en zien wij inburgering, werk en de kennis van de Nederlandse taal als belangrijke voorwaarden binnen het sociaal woonbeleid. 
 
Als N-VA willen wij dan ook blijven gaan voor levenslang kwaliteitsvol wonen voor iedereen. “Levenslang thuis wonen” willen we allemaal beleven en is een droom van iedereen. 
Door woonzorgzones uit te bouwen in onze stad ontwikkelen we een buurtgerichte ouderenzorg waar ook personen met een beperking binnen een flexibel zorgkader thuis kunnen wonen. 
ONZE AANPAK
ZORGEN VOOR EEN BETAALBAAR, DIVERS EN SOCIAAL WOONAANBOD
We zetten in op nieuwe en diverse woonvormen die betaalbaar zijn voor jonge gezinnen en ouderen. Hiervoor stimuleren we een optimale benutting van de bestaande ruimte. De N-VA zet blijvend in op het verwerven van een eigen woning, als een verzekering voor de toekomst. Het bezit van een eigen woning vergroot ook het verantwoordelijkheidsgevoel voor de eigen directe woonomgeving.
Sociale woningen moeten er zijn voor de Deinzenaars die te weinig middelen hebben om zelf in eigen huisvesting te voorzien. De Vlaming is graag sociaal, maar verwacht ook dat zijn of haar solidariteit terecht komt bij degene die het nodig heeft en er recht op heeft.
Tegelijk zorgen we voor sociale huisvesting met de nodige voorwaarden. Bij bouwprojecten in het centrum kan de stad een verplichting opleggen, om minimaal bij gelijkvloerse wooneenheden, toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te voorzien. Daarnaast moet bij grote bouwprojecten een aantal sociale woningeenheden worden voorzien. We stemmen het aanbod en vooral de mix van nieuwe woningen af op de vraag in de markt en aligneren normen en reglementeringen hierop. 
Onze voorstellen: 
- De stad spoort de sociale verhuurder aan om buitenlandse eigendomsonderzoeken bij sociale huurders uit te voeren, om zo misbruik en fraude tegen te gaan.
- We brengen de private huurmarkt in beeld (huurprijzen, bezettingsgraad, leegstand,…) zodat we kunnen bijsturen waar die in gebreke blijft. We stellen een actieplan op om aangepaste woonvormen te stimuleren en in de gemeente een voldoende ruim aanbod aan verschillende woningtypes te verkrijgen. 
- De stad voert een beleid aan dat renovaties van woningen stimuleert. Daarom richten we een centraal loket in waar de inwoners terecht kunnen met al hun vragen over bouwen, verbouwen, renoveren en energie.
- In centraal gelegen woonprojecten kan de gemeente de verplichting opleggen om een minimum aantal appartementen op een aangepaste manier te bouwen, zodat ze toegankelijk zijn voor ouderen.
- We promoten de beschikbare soorten sociale leningen bij kandidaat-huurders en -bouwers.
- We stimuleren de private markt om een aanbod van betaalbare woningen voor jonge gezinnen en eenoudergezinnen bij te creëren, alsmede een aanbod aan betaalbare, aangepaste woningen voor senioren en mensen met een beperking – met de juiste zorg binnen handbereik. Voor alleenstaanden, ouderen, eenoudergezinnen, starters, … zorgen we dat het aanbod aan aangepaste en bescheiden woningen of eenslaapkamerappartementen groot genoeg is en op goed bereikbare locaties ligt, op wandelafstand van het dienstenaanbod in de stad of deelgemeente.
- Deinze promoot het systeem van geconventioneerd huren en verhuren.
- Met kleinschalige inbreidingsprojecten creëren we op een efficiënte en zuinige manier bijkomende woonruimte. De bestaande stads- of dorpscentra kunnen bedachtzaam worden verdicht op centrale vrije kavels of binnengebieden.
- We onderzoeken waar we grote bouwpercelen kunnen opsplitsen, opdat inwonende kinderen of zorgbehoevende ouders er een betaalbare woning kunnen bouwen. We verhogen zo niet alleen de betaalbaarheid, maar verduurzamen ook de ruimte en het sociale weefsel.
- Onze gemeentelijke woonzorgcentra zijn kwaliteitsvol en zelfbedruipend. We ondersteunen mensen die het nodig hebben.
- We moedigen private verhuurders aan om hun panden te verhuren via sociale verhuur (het vroegere Sociaal Verhuurkantoor of SVK). 
- We zorgen voor het door Vlaanderen bepaalde aantal sociale woningen en houden rekening met de sociale draagkracht van de stad en de wijk. We evalueren het bestaande aanbod aan beschikbare sociale woningen in de stad en stellen samen met de sociale huisvestingsmaatschappijen een renovatieplanning op, zodat de sociale woningen ook op lange termijn van goede kwaliteit blijven.
- Sociale huisvesting moet worden toegewezen aan de meest behoeftigen. Zoals bepaald in de regelgeving Sociale Huur, voorzien we hier in tijdelijke huurcontracten en een inkomenstoets. Bij onderbezetting van de woningen wordt ruimte vrijgemaakt voor gezinnen die momenteel te krap wonen.
- We geven voorrang aan sociale huurders die al een binding met de gemeente hebben: wie er woont of werkt of van wie de kinderen in de gemeente schoollopen. Lokale binding zorgt voor een snellere en betere integratie en versterkt het maatschappelijk weefsel.  In de lokale toewijzingsreglementen wordt rekening gehouden met de lokale binding van kandidaat-huurders. 
- De woonmaatschappij kijkt strik toe op de verplichting tot inschrijving bij VDAB en de kennis van de Nederlandse taal.
- We zorgen voor een vroege detectie van betaalproblemen bij huurders om uithuiszetting van huurders en het derven van huurinkomsten voor verhuurders te vermijden. We wisselen informatie uit met sociale diensten en andere instanties om problemen tijdig te detecteren. Zo kunnen we bijvoorbeeld een lokaal meldpunt oprichten, waar zowel huurders als verhuurders mogelijke problemen kunnen signaleren.
ACTIEF WERKEN AAN EEN KWALITEITSVOL WOONAANBOD EN OPTREDEN TEGEN MISBRUIK
De woningkwaliteit handhaven en misbruik bestrijden.
Iedereen moet in een goede en gezonde woning terecht kunnen, of het nu gaat om de eigen woning of om een huurpand. We volgen leegstaande en verwaarloosde woningen van nabij op en zetten de eigenaars aan om hun woning aan de minimumnormen aan te passen. Voor hardleerse eigenaars die hun huizen niet willen aanpassen voeren we een heffing in. Deze gelden kunnen dan gebruikt worden om een positief beleid te voeren voor het renoveren van woningen. We stimuleren hergebruik en herbestemming van leegstaande panden die binnen een woongebied kansen bieden om snel en relatief goedkoop een bijkomend kwalitatief woonaanbod te creëren. 
De kwaliteit van een woning is van groot belang zowel voor de veiligheid als gezondheid.  Ook voor de leefomgeving is het aangenaam om geen verkrotte woningen te zien in het straatbeeld.
Een kwaliteitsvolle woning begint bij een kwaliteitsvolle buurt. We zetten in op een gezonde en aangename woonomgeving.
Iedereen moet in een goede en gezonde woning terechtkunnen, of het nu gaat om de eigen woning of om een huurpand. De gemeente helpt eigenaars en huurders op weg om de kwaliteit van hun woningen te verzekeren, neemt eigen initiatieven en pakt verwaarlozing aan.
Onze voorstellen: 
- Met renovatieplanning maken we dat de bestaande sociale woningen kwalitatief hoogstaand blijven.
- We stimuleren hergebruik en herbestemming van gebouwen. Leegstaande handelspanden of oude industriële sites binnen een woongebied bieden kansen om snel en relatief goedkoop een bijkomend kwalitatief woonaanbod te creëren.
- We hebben voldoende aandacht voor aangepaste infrastructuur. Toegankelijk publiek groen, buurtvoorzieningen, openbaar vervoer, voet- en fietsverbindingen moeten al vanop de tekentafel geïntegreerd worden in de ontwikkeling van woongebieden.
- We zetten in op de activering van semi-publieke gronden.
- We treden proactief op tegen huisjesmelkers.
- Om samen met de bewoners een buurt op te waarderen, voeren we wijkrenovatieprojecten uit. Als gemeente stimuleren we gevelverfraaiing en investeren we mee in de openbare ruimte: een pleintje, een speelhoek, een buurthuis,… Via de één-loketfunctie in samenwerking met de Woonwijzer helpt de gemeente om premies aan te vragen voor gezinnen die het nodig hebben. We moedigen renovaties aan, met premies of begeleiding bij kleine of energiebesparende werken. Waar nodig werken we samen met VME’s voor ondersteuning van appartement renovatie. 
- We volgen leegstaande en verwaarloosde woningen van nabij op en zetten de eigenaars aan om die woningen opnieuw op de markt te brengen. Voor hardleerse eigenaars die hun huizen niet aan de minimumnormen willen aanpassen, voeren we een heffing in. Dat geld gebruiken we om een positief beleid te voeren voor het renoveren van woningen. 
- We voeren een strikte domiciliecontrole in.
- We voeren het conformiteitsattest in
STREVEN NAAR EEN DUURZAME WOONOMGEVING
We ondersteunen aangepaste of aanpasbare en flexibele woningen, zodat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Ook in de openbare ruimte zetten we volop in op toegankelijkheid, laagdrempeligheid, sociale integratie en nabijheid van de dienstverlening.
Door woonzorgzones uit te bouwen in onze stad ontwikkelen we een buurtgerichte ouderenzorg waar ook personen met een beperking binnen een flexibel zorgkader thuis kunnen wonen. De bedoeling is om een gevarieerd woningaanbod te verkrijgen. Een woonzorgzone zorgt dat mensen levenslang thuis kunnen blijven en de nodige zorg in een minimum van tijd gerealiseerd kan worden.
Een woonzorgzone is een stadsdeel of wijk:
• waarbinnen integrale zorg en dienstverlening worden opgezet. Dit maakt dat ouderen, zorgbehoevenden en alleenstaanden met kinderen langer zelfstandig in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven wonen.
• die een zorgknooppunt heeft waar bewoners terechtkunnen met hun vragen en waar ze de klok rond de zorg en de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.
• voor iedereen, voor jong en oud. Straten, pleinen en woningen worden ingericht zonder obstakels en de nodige voorzieningen bevinden zich op wandelafstand. Door een drempelloze omgeving te creëren, wordt de zone ook toegankelijker voor gezinnen met jonge kinderen.
Onze voorstellen: 
- Bij grotere bouwprojecten in het centrum vragen we – minimaal bij de gelijkvloerse wooneenheden – een toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.
- Samen met de sociale huisvestingsmaatschappij zetten we in op aangepaste en toegankelijke sociale woningen, opdat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen.
- We ontwikkelen een buurtgerichte ouderenzorg. Personen met een beperking moeten binnen een flexibel zorgkader thuis kunnen wonen. We onderzoeken waar we woonzorgzones kunnen uitbouwen in onze stad.
- Bij de inrichting van de openbare ruimte voeren we een toegankelijkheidstoets in, zodat ouderen, mensen met een beperkte mobiliteit en gezinnen met kinderen zich vlot kunnen verplaatsen. Hiervoor werken we samen met de bewoners, senioren of organisaties voor mensen met een beperking.
- We ontwikkelen een subsidiebeleid voor levenslang zelfstandig wonen in de eigen vertrouwde omgeving. Denk bijvoorbeeld aan aangepast sanitair, het verbreden van deuren, het installeren van een lift ,... 
WEGWIJS IN HET WOONLANDSCHAP DANKZIJ EEN KLANTVRIENDELIJKE DIENSTVERLENING
Informeren over wonen in de gemeente.
We creëren een “woonwinkel” waar burgers terecht kunnen voor advies over woonsubsidies, bouwen, verbouwen, energiesnoeiers, inschrijvingen, private huur, leegstand en verkrotting. Het loket is een aanspreekpunt bij uitstek voor eigenaars, huurders en verhuurders. 
We gaan eventueel een intergemeentelijke samenwerking aan rond wonen, waarbij we de nodige expertise bundelen en bijkomend een samenwerking tot stand brengen tussen de lokale woonactoren: gemeente, sociaal verhuurkantoor, sociale huisvestingsmaatschappij, Woonwijzer,….
We kiezen voor één aanspreekpunt waarbij je alle informatie kan verkrijgen en bepaalde zaken kunnen geregeld worden is aangenamer en gemakkelijker voor iedere burger.
We realiseren de volgende actiepunten via woonoverleg en de samenwerking met de woonwijzer:
- We bieden woonadvies, voorzien begeleiding op maat en sensibiliseren de bevolking over wonen.
- We creëren één loket of ‘woonwinkel’ waar burgers terechtkunnen voor advies over woonsubsidies, (ver) bouwen, energiesnoeiers, inschrijvingen, private huur, leegstand en verkrotting. We maken van het woonloket het aanspreekpunt bij uitstek voor eigenaars, huurders en verhuurders.
- We zorgen voor een samenwerking tussen de lokale woonactoren: gemeente, OCMW, SVK, SHM, CIB, eigenaarssyndicaten, …
- Woningen die eigendom zijn van de gemeente geven we in beheer van een SVK of SHM. Op die manier gaan we versnippering tegen en zetten we de middelen efficiënt in.
- We creëren een collectieve autonome dagopvang voor ouderen en zorgbehoevenden, waarbij we werken met één wachtlijst die beheerd wordt door een seniorenconsulent.